Friday, December 31, 2010

kenangan itu mesti ade...

salam..
biase la kan..awal tahun atau hujung tahun mesti ade review semula ae yang berlaku dalam hidup dan diri kita sepanjang setahun ini...
aku pun sibuk gak nak buat la bile org buat..hehe...
takde idea sebenarnya..tu la saje2 je nk meluah rasa...

setahun aka 365 hari...
kejap je mase berlalu..
tak sedar usia semakin bertambah dan hayat semakin pendek...
ade juga suka duka tawa dan tangis yang aku tangung yang aku hadapi bek sorag2 atu pun ade org nak teman...
(jap ade ke org nak teman?)...
biaselah l kan..lau tak bukan kehidupan namenya kot...


yang manis2...
1-cemerlang dalam sukan
2-berprogram ke sana ke mari n tambah kawan dan pengalaman
3-berjaya create Koktail tuk skuad ku..


yang tak bape nak manis..
stres ngn stdy n Omsik...


yang pahit...
sekelip mata kehilangan sahabat dalam masa satu hari je..


konklusi :
walau ape pun terjadi hidup ni mesti diteruskan...
secara fitrahnya kita leh lihat yang manusia selalu jarang nak dapat ape yang dia nak ,ape yang dia impikan...
tapi lau dapat tu rezeki dan nikmat....
dan ade benda yang kadang2 kita sebagai manusia tak le nak elak..nak tak nak kena gak hadapinya walaupun rasenya  tak best..
ni kena think positif..mungkin ALLAH nak uji kita time ni...jage la iman dan hati kita,..


sekian....

Tuesday, December 28, 2010

dis 5 : sesi sukan pulak..

menjadi kebiasaan dan adat la lau org selalu kate..
bila da abes annual camp mesti ade  sukan...

kami da sampi UKM semalam soknya 14 Disember 2010 adalah hari sukan..
haha..
semua jadi time tu je...
takde la nak plan lame2...
sukan palapes ni cam la sukan lain2 gak..
main pun sukan yang biase je...

kami peringkat senior jadi incas...
so semua kami set up.
btau ade acara ape then dalam asa 10 minit cari org n mula la lawan antara kompeni...
tu je..
simple job..
tak ya kertas keje..tak ya bajet2 besar, tak ya nk tgu seminggu dua nak tgu cari org dan training...
semua jadi time tu., je....

kadang2 ade baik gak sukan camni..sebab banyak perancangan pun tak guna..mebazir masa je..yang penting hasil dan capai matlamat..
matlamat : nak sukan...
so tak de hal la..
tak tercerita...
sume nak tayang gambar..
biar gambar menceritakan situasi ini...











nota tgn : tamat sudah...
sgt gembira bila terasa beban sikit2 da takde....

dis 4 : cite masuk utan..

salam..
hmm rentetan dari entry yang lalu..hmm dahsyat giler baru la ni nak update..
tak tau la awat la bz sangat..

da..terus  nak cite..walaupun takda org nak dgr..utk koleksi peribadi...
hmm
ujian semua da abes..bermakne sudah tamat latihan fasa kem..
sekrg nak masuk fasa medan..seronoknya ..heee..
lau masuk medan tu maknenya masuk utan la kan buat latihan.lau askar regular masuk utan tuk pasak bumi, tuk operasi dan yang same waktu dengannya la...

kali ni CI palapes ukm da reky suatu kawasan yang agak baik la kot pada pandangan beliau untuk EXSESAIS WIRA WAJA 1/2010...
IAITU lokasinya di  Felda Besaut, Kg Changkat Sulaiman dekat Sungkai, Perak..
actually tak tau sgt name yang betulnya camne..tapi lau dalam peta camtu la ejanya..
lau atas tanha yang aku da pergi sendiri pun camtu la..
tak tau nak brief perak ni camne..besar la katekan..negeri org..

ceritanya bermula..
pagi 9 disember 2010 jam 4 pagi aku da siap2 da pakai lengkap no 5 dengan siap pack yang tersedia tuk dibawa masuk ke medan selama tempoh lebih kuang 5 ari camtu la...
kul 4 setengah aku dan skuad2 ku g draw senjata masing2 la ikut perjawatan yang da diberikan...
jadi ketua seksyen so macam2 la benda aku dapat kan..
dengan peta,walkie talkie, kompas, protaktor n sejata pun up sikit la M2O3..
wah..tak kisah..pasrah sudah...

pastu balik dan berkumpul sebelum pergerakan serentak semua peringkat bersama tim validasi dan pegawai2 serta jurulatih semua...
kenderaan?
ade yang naik 3 tan ade yang naik bas, ade yang naik Ford everest n tu je la kot kenderaan yang ade dalam orders..
bermula la FASA MEDAN EXSESAIS WIRA WAJA PALAPES UKM 1/2010

sampai kat lokasi lebih kurang jam 1315..TTK(tempat turun kenderaan) kami tak jauh dengan tempat berlabuh sementara kami tuk malam ni..
sampai2 terus je la amik kedudukan masing2..aku seksyen 3 sebagai seksyen kedalaman..so atur le anak buah aku kat belakang HQ..jage rank la katekan..hik2...
pastu buat persiapan duduki pangkalan then lebih kurang kul 1500 baru ler kitorang makan...
tapi aku makan pun ak sngat sebab 1315 da kena standby g reky bukit pertahanan..
pas mam aku salah sorang kumpulan tinjau g la jalan lebih kurang 2.5KM dari tempat berlabuh sementara..
sampai di bukit pertahanan reky kawasan n pacak kayu tanda tuk kubu2 anak buah aku sok..

kitorang balik semula ke harbour(tempat berlabuh sementara) dalam kul 6 setengah..
sampai2 solat n siapkan model yang Platun sarjan buat sepanjang peninggalan kami tuk buat tinjauan tadi..
pastu siapkan diri tuk dgr orders dari ketua platun bersama tim validasi jam 2000..

orders disampaikan oleh hanip sebb dia ketua platun 2 kan...hmm terbek la..best kadet la katekan..
so takde la nampak sgt kecacatan nya..komen dari penguji pun ok la..semua ketua platun dapat gunakan sebaik mungkin dan orders terbaik la...

pas abes orders pentadbiran dan rutin,buat la ape yang patut...aku detail org bersama ketua seksyen 1 dan 2 tuk sentry sepanjang malam hingga ke pagi t...hmm tapi aku pun tak dapt nak tdo..sebab sat2 ade la benda yang tak settle..pasrah je..

HARI KE-2 : 10 disember 2010..
aku tukang kejut semua umt..heee..sentry kul 4-6 kan..so tu ler kejenya...pastu buat rutin...
kul 0630 stand to...dalam kul 0715 da stand down..
pastu siapkan anak buah tk pergerakan masuk ke kawasan pertahanan..
lebih kurang jam 0745 semua da gerak..
samapi di bukit pertahanan dan siap atur anak buah dengan kawasan kubu masing2 jam 1045...
jam 1100 stat menggali kubu..
fuh..
seyes ni pengalaman yang paling aku tak le lupa kot..
selama ku idup 22 tahun ni aku rasa tak pernah aku korek lubang sedalam dada..da cam gali kubur tuk diri sendiri je...wah...pas ni da boleh mintak part time kat mane2 kg tuk gali kubur..lebih kurang je cam buat kubu...cume aku rase nak buat kubu ngn kubur ag mudah nak buat kubur sebab kubur straight ke tak yah ade oHP(tempat tdo) sebab kubur kan tempat persemadian manusia selepas nyawa diambil seketika..

ish..mengarut sampi ke situ...

gali kes masing2 la tapi yang penting kena ikut orders..mesti selepas 11 jam mesti kubu da siap dan sedia tuk dipertahankan..
mula2 semalam mase aku dgr orders aku rase cam mustahil je nak siapkan kubu selama satu hari siap dengan lorong p[erhubungan sekali..hmm tapi bile da buat sendri ngn kederat yng ade..jadi je..tak sampai 2 ari pun nak siapkan kubu2 tu..(ish berlagak ler plak)..
pas da siap semua sekali tu kire buat la rutin pertahanan n touch la sikit lorong perhubungna bagi dalam sikit supaya lau lalu t tak la mati kena temabk ngn musuh....hehe

HARI KE-3-11 Disember 2010
hidup masih diteruskan lagi di bukit pertahanan..dengan kubu masing2...pertukaran jawatan time ni..seronok la weyh..penat da hampir tiga hari lebih sikit je pegang jawatan ketua seksyen.,..tgk memang la takde susah mane tapi amanah yang yang dipikul terasa berat di bahu...mata pun tak sanggup nak memandang...
aku kembali menjadi machaie(ni gelaran bagi org yang takde pangkat dalam skuad aku)..best wooo jadi machaie..le cari mase nak menuang..tapi aku ni kire baik la menuang pun tgk gak keadaan..takde la sampai nak nyusahkan org...

kubu da siap, lorong perhubungan da siap..kira bertahan je la..makan tdo semua kat bukit ni..tdo katne?selama 2 hari sebelum ni aku tak bape nak tdo sgt sebab nak capai matlamat siapkan kubu awal...hari ke3 ni kaw2 aku tdo tapi gilir2 ler ngn badi aku..tdo kat dalam kubu yang dikorek tu la..ne ade tilam vono ke katil dari cout mamoth kat atas bukit ni..tak kisah da tdo katne..asal dapat rehat kire syukur da...

HARI KE-4 : 12 Disember 2010..
ish pejam celik pejam celik tak sangka da 4 ari kitorang ade kat dalam hutan...hurm..sebenarnya suke la sikit arini..sebab da nak pengunduran..haha..masih mampu tergelak walaupun aku tau pengunduran tu sangt la letih....

pembahgaian jawatan...sekali lagi name aku naik ag kena detail jadi ketua seksyen..woh...baru sehari berehat jadi machaie tiba2 dapat jawatan ag..ish..sedih..aku tak nak...sebenarnya no wonder sebab skuad aku pun ciput je bilangan umatnya..hanya 60 org je..so tak mustahil sorang tu kan pegang 2-3 kali jawatan...
tapi kali ni aku telah tukar suke same suke jawatan ngn penlong ketua seksyen aku..dia laki..kire sebelum ni dia tak pernah pape jawatan sebab dia skuad pendahulu..so bagi la peluang..suh merasa sikit pengalaman jadi ketua ni..degn rela hati dia menerima jawatan tu n aku take over tempat dia sebagai penolong ketua seksyen...

nape aku tak nak jadi ketua seksyen ag?sebab..ni tuk pengunduran..t kena g tinjau..pastu kena masuk kumpulan perintah tuk dgr orders..n cam2 lagi kena buat..tgk cam tak bertanggungjawab..tapi aku bagi peluang kat org lain tuk merasa jadi ketua...(tiba2 rase mulia pulak bg peluang kat org)haha..

jadi penolong ketua seksyen berat gak sebab mase orang pergi tinjau dia akan kawal ank buah dan dalam amsa yang akan siapkan model atas tanah tuk penyampaian perintah,,,tapi tak kisah..da biase da buat model..small the pieces...

dan akhirnya..malam itu jam 2300 kami semua berundur dari bukit pertahanan di Felda Besaut ni tuk mencari kawasan bukit pertahanan yang baru kerana ade maklumat musuh yang akan menyeranag jumlahnya adalah ag besar dari kitorang..tuk kebaikan buatla pengunduran..bayak ag sebab pengunduran..nak tau..kena la join n amik tau bile da join benda2 gini...

maka bermulalah perjalanan pengunduran kami ke kawasan yang baru..FUH...serius tak sangka kitorang jalan kaki berundur sejauh 17KM..mak aih..cam tak caye..kitorang sampai di kawasan yang baru tu lebih kurang jam 0245 pagi..lame gak jalan..tak sedar langsung..yela jalan pun dalam gelap..ne ade cahaya sangat...
lega bile da sampai..tgk2 kaki pun buat hal..biase la da jalan jauh2 laju2 ni efek  kaki sakit, kaki melecet, kaki pecah dan sebagainya...tapi no matter la semua tu..kami da dilatih sebgitu..tabahkan hati tuk menghabiskan sisa hari di sini....

HARI KE-5 : 13 Disember 2010
kami k bukit pertahanan semula tuk majlis penutupan tamat latihan...tapi kami g sini naik kenderaan la..bukan jalan kaki..jenuh la nak jalan kaki...aku ngan dak2 skuad aku da tak larat nak jalan da kot..penat tak abes...
hmm last sekali pas majlis penutupan..acara tak le tinggal baling la helmet masing2 sebagai simbolik kami da tamat latihan....

last sekali kami kambus balik kubu2 yang dikorek sebab lau tak kambus senang la palapes ipt lain yang datang sini nak buat pertahanan tak ya guna tenaga banyak2 nak korek kubu camni...hee....

kami pulang petang tu gak ke UKM yang tercinta...rindu ngn nikmat2 kehidupan seprti biase..
nak cite perjalanan pulang pun tak tau sgt..sebab naik kenderaan je terus tdo noh..tak sedar2...sedar2 da sampai MARKAS PALAPES UKM..HAHA..seyes mg terselah kepenatan masing2.....

tamat sudah KEM TAHUNAN PALAPES UKM 2010 -EXSESAIS WIRA WAJA DI Felda Besaut, Sungkai, kat ngn area Kg Changkat Sulaiman..peringkat senior dalam fasa pertahanan dan pengunduran..

sekian....

nota tangan : 3 suku ag nak jadi pegawai..menanti saat tuk tauliah je...
baling2 helmet simbolik tamat sudah latihan kami..

Friday, December 17, 2010

dis 3 : sesi ujian palapes pulak...

entry lepas pasal sesi2 latihan...ape aku n skuad2 ku buat mase latihan palapes....
hmm mungkin waktu ni semua student universiti especially yang UKM sedang berehat2 ,bersenag lenang melapangkan otak, meplepaskan lelah dan penat yang terkumpul setelah berhempas pulas perah otak duduk exam tu semester lepas..
tapi ..
aku dan skuad2 aku..dengan setianya masih di sini...
masih berada di ukm..
tidak berehat.,.
malah mengaplikasikan sepenuhnya fungsi otak tuk mempersiapkan diri menghadapi ujian palapes pulak...

4 DISEMBER 2010
UJIAN BACA PETA
lokasi : BUKIT DEKAT TANGKI AIR DI USIM...

dari sewal pgi..pas subuh..kami da terpacak kat markas..da buat persiapann tuk gerak ke USIM sewala mungkin..
ye la bahyak benda nak kena settle..
khemah nak set up. meja nak kena siapkan n semua2 yang bagai2 tu la..
yang penting semua kena complete...
n perfect,.,
biasela..askar,..semua nak jadi time tu..takde mase nak pk panjang2...
bazir mase je..
ade baik gak keadaan cam ni..
latihan di saaat genting...

kami dibahagikan kepada 8 kumpulan..sebab penguji ade 11..ade yang jadi ketua tim validasi..
n yang lain2 tu pandai2 la ...tarik sini tarik sane sikit orang..
seramai 8 kapten 3mejar yang jadi tim penguji kami..
first..gerun la kan..sebab kita mane kenal..tak tau perangai masing2 camne..
tapi bila da masuk kumpulan masing2...
da kenal2.. ok la..
aku punya penguji dari PULADA..memang expert bab2 bace peta ni..name pun pegawai mesti la hebat..
\hmm so far ok la..
aku pun boleh buat ujian tu..
cari kedudukan..saling poandang la..utarakan peta n buatlah ikut kehendak soalan...
time tu gerimis..
naik hancur gak kertas ujian aku..
tapi stil leh bace....
takut la gak kan sebab sorang2 diuji..
tapi jele ngn kawan2 aku sebab diorang dapat ujian dalam kumpulan..
aku kena sorang2..sebab orang 1st..huhu..tak mo jadi orang 1st ag...

petang tu abes la..
kemas2 n singgah kat bukit jalan sepang-dengkil tu tuk reky taktik tuk pengunduran n pertahanan tuk tewt.
malam tu..
kami pun dikumpulkan dalam dewan kuliah baru yang tersergam indah..
kumpul ramai2..
sibuk siapkan sketch n perintah tuk ujian sok..

5 DISEMBER 2010
UJIAN TEWT PERTAHANAN DAN PENGUNDURAN
lokasi : BUKIT JALAN DENKIL-SEPANG..

bercinta beb nak tunggu ujian ni..
sebab setiap kali nk ujian tewt ni aku mesti tak tdo..
tambah2 aku demam lak time ni..
tambah tak tdo tuk siapkan sketch n pk taktik lagi la makin kritikal keadaan aku..
tapi mantain la..buat cam tak sakit..lau layan memang la sakit..

awal2 pagi ag da terpacak kat markas pas subuh..
tapi hari ni tak penat sangat sebab kebanyakan barang2 yang kami loding dalam 3 tan semalam kami guna semula tuk hari ni..
so kurang la penat..
sampai2 kat lokasi cam biase set up ape yang patut...

kami dibahagi kepada 8 kumpulan ag seperti semalam..
tapi kumpulan yang lain..
lau semalam aku duk kumpulan 4..harini aku duk kumpulan 2..
penguji aku KAPTEN FIRDAUS dari PULADA..muda ag..
seorang yang sangat sporting n ok la..banyak mengajar dalam menguji..
terima kasih tuan..
akhirnya aku dapat gak sampaikan orders dengan baik walaupun suare sengau n tak best langsung.
kami abes awal..
pastu duk sembang ngn kapt firdaus..nice..good talk n sharing his experience,.

petang tu balik lewat la gak..
pastu rushing bace buku laju2..
tuk ujian bertulis taktik malam ni..

hmm what the hell la aku rase..aku tak sedia ag kot..da la takde space mase tuk stduy tiba2 kena exam..
huhuhaaa....soalan memang mencabar..walaupun biase2 lau tak tau tak dapat gak jawab..
aku duk belakang sekali..
ade gak penguji dari kalangan staf yang lain2 pangkat tu tolong..
so far aku leh skor la..
sebab aku tau la sikit2....

pas abes ujian RSM suh balik tukar baju tuk kawat...
ibu,.,penat....
abes kawat lewat la gak..
sok nak standby tuk exam senjata plak..

6 DISEMBER 2010
UJIAN PENGENDALIAN SENJATA LONCER N MGKA a.k.a GPMG..
lokasi : LAPANG SASAR MARKAS PALAPES UKM...

ujian ni menguji kadet2 semua tentang pengetahuan mengenai senjata yang diajar mengikut silibus peringkat pengajian...
kadet mesti tau nak buka n pasang senjata tu dan mesti tau TSM (tindakan serta merta) apabila berlaku sebarang hentian atau kerosakan pada senjata nyang dikendalikan...

ujian ni dikendalikan oleh penguji yang terdiri dari lain2 pangkat2..
n majoriti semua sjn n staf sjn..
so far aku  bersyukur sebab aku dapat kendalikan senjata dengan baik..
buka pun boleh..pasang pun boleh secepat yang mungkin..
tu pun sebab selalu amik masa sendii masuk armskuad tgk senjata...

mlmnya ujian bertulis senjata,..
hmm
cam harem....
ade plak masuk senjata yang tak diajar,..
tapi jawab je la macam tau..
pada hal tak tau la betul salah..
takde mase da nak bukak buku,...

7 DISEMBER 2010
UJIAN KAWAD
lokasi : PADANG  KAWAD DEWAN GEMILANG...

ujian kawad ni terbahagi kepada dua..
ujian kawad individu n mengawadkan skuad,,,
kita bagi arahan kita buat..
kita bagi arahan skuad dalam baris yang buat..
lebih kyrang camtu la...

time ni aku buat ujian dua kali..
kesian skuad aku..
maaf la sebab ade masalah teknikal yang tak dapat dielakkan...

abes sudah sesi ujian2..
sekarang menanti tuk masuk ke fasa medan...

nota tangan : cite pasal nak g masuk utan...



dis 2 ; latihan bermula..

26 november 2010..
hari -1
bermula sudah latihan palapes...
maka rutin aku akan menjadi seorang kadet sepenuh masa...
cam biasa la kan..
askar.pagi2...ade pt (physical training)..
wah...
seronok erk jurulatih..tak sabar2 nak kadet..
sangat seronok pt..
gelak2 guling2 sampai penat...

pas pt ulangkaji senjata  tuk ujian..

27 november 2010
hari ke-2.hariku bermula ngn pt..habis peluh..da tak cukup da peluh nak kuar..
da stat pt yang agak berat...
lenguh beb..
tap layankan jer...

kelas taktik n ulangkaji pasal pertahanan n pngunduran sekali tuk ujian la...

28 november 2010
hari ketiga..
pt ag...kawan2 aku da mengeluh sebab penat masing2 tak hilang ag da kena pt ag..
aku?alhamdulillah steady ag..takde sakit2 n sengal2 la..
biase la ..efek lambat baru nak rasa...
biase org da sihat aku baru nak sakit...
susah gak kondisi cam ni..
tapi yang penting buat jer..

kelas tewt n perintah..

29 november 2010
hari ke-4..
pt ag..
pt paling best..
sebab lari jauh2 keliling ukm.
pastu sampai kat stadium kena guling lebih kurang 1k lebih...
amik ko...muntah la ape yang patut,..
tapi..seronok...aku rasa aku tak dapat rase benda ni kalu aku tak join benda ni...
kondisi aku sau skuad semakin kritikal..semakin lemah...moral down..

kelas semboyan etika percakapan radio..
kelas ni staf ali yang ajar..ni last kelas yang dia amik sebab dia nak pencen da..
ari last ngajar kitorang..
lastly kitorang pun buatla sedikit majlis ringkas perpisahan tuk dia..
minum air teh ngn cecash biskut kering je...
tapi yang paling kenangan..staf pun touching bile kitorang nyanyi lagu perpisahan tuk beliau...

30 november 2010
hari ke-5..
seronok..takde pt..
tapi pg2 la da kena pacak kat markas..
sebab nak buat persiapan g bukit kat USIM tuk bace peta..
hmm hari panas..
masak beb kat atas bukit tu..
da la kena bawa barang banyak2...
tinggi plak bukit tu..nape la bukit tu ade dalam dunia ni..
kan da kena panjat..huhu....
petang baru balik...

1 disember 2010
hari ke-6
seronok berganda walaupun penat tak abes..
pergi ke satu bukit di area dengkil-sepang...
tuk tewt n orders perintah pertahanan dan perngunduran...
boleh la..
enjoy da moment walaupun mase tu kena brainstorming tuk pk taktik tuk tewt...
petang baru balik...
penat giler kot....

2 disember 2010
hari ke-7
pt semua...
best la gak..hari2 terakhir pt bersama jurulatih...
penat pun layankan je..
penat tolak tepi dulu...
sedih la plak bile jurulatih cakap benda2 yang sedih..
ibarat pasni memang tak jumpa ag..memang betul pun..ni je la last kitorangf pt..
pastu takde da...

hari buat eprsiapan tuk exam
setlekan papan tanda, n logistik tuk ujian..

3 disember 2010
hari ke-8
cam tak caya la..da seminggu da latihan..
bila countdown tgl ag beberapa belas hari je tuk abes latihan...
hari ni leh la rehat2...
touch u sikit2 tuk persiapan ujian...
pastu latihan kawad...

nota tangan : entry akan datang akan disambung dengan pengalaman ujian palapes...

entry 1 bulan dis..

hampir sebulan lamenya aku menyepi tanpa sebarang entry di blog ini...
bukan menghilang atau menyepi ..
tapi bizi yang teramat sangat...

hari ini 17 dis 2010..sudah 10 muharam 1432h..
semakin hari semakin hampir waktu itu tiba..
semakin cepat masa berlalu tanpa di sedari bnyak benda yang berlaku sama ada dalam kawalan atau luar kawalan..

hari ini hari kedua aku berehat selepas habis latihan palapes..
sangat best bila dapat koma stabil sketika tanpa gangguan,..
n pas ni entry aku akan ku ungkapkan pengalaman ku sepanjang exsesais wira waja 2010 peringkat senior yang aku lalui selama beberapa hai di felda besaut, kg changkat sulaiman, sungkai perak...

apa yang aku nak sekarang?
NAK REHAT SEPUAS2 SEBLUM STAT SEM..tapi sem baru stat 20 dis ni,..jadi aku akan buat cuti sendiri...hehe...(idea jahat menguasai diri)..
NAK SIAPKAN TESIS..
NAK BALIK UMH...JUMPA MAK NGN ABAH..indu sangat2..da omsik giler...
NAK MAM KAT UMAH...

jadi sebelum balik aku akan siapkan entry pengalaman aku tu dulu...
sebab t takut aku tak da mood da nak cite panjang2..
hee..
see u in the next entry..

Wednesday, November 24, 2010

semoga maisarah cepat pulih..

kalu dulu, entry sebelum ni mengisahkan pasal kawan2 ku yang accident..
ade sikit brief pasal arwah siti esah..
kini aku nak story pasal maisarah ghazali plak...
maisarah a.k.a saa
nama diberi maisarah ghazali..
juga ank kelahiran kelantan..
dia sorang yang sangat rapat dan teman baik ahabat sejati kepada siti esah..
seorang yang bijak dan pandai dan cemerlang dalam akdemik..
anak sulung dalan keluarga..
menjadi anak yatim pada semester ketiga..mase tu sibuk2 nak exam..
betapa besar dugaan ALLAh terhadapnya..
tapi dia seorang yang tabah,...

dia ade kereta..dia lah yang selalu bawa siti esah g mane2...
juga sangat kuat berpersatuan dan berprogm..

pasal accident...
aku tak tau sangat ape yang jadi malam tu
yang penting yang tau cerita sebenar hanyalah maisarah dan arwah siti esah..
aku hanya dapat msg pasal keadaan maisarah dari masa ke semasa...

mereka accident di gua musang..
katenya ade treller yang langgar kereta kancil yang dipandu oleh maisarah ..
katenya kawasan yang mereka lalui highway gua musang tu keras atau punyai semgat spiritual yang tinggi..
ntahlah. aku pun tak tau...
aku dapat tau masalah teruk gak sampai kena masuk icu...
kawan2 msg kate kaki dia patah dua2 pastu tanga kanan pun patah..
pastu ade plak darah beku dalam kepala..
esoknya 13november 2010..mase siti esah meninggal maisarah masih tak sedar ag..
14 november 2010 keadaan dia camtu gak..tak berubah..
family maisarah datang
bawa balik ke kota bharu...
pastu buat operation..
alhmadulillah operation berjaya keluarkan darah beku..
kini..
maisarah sudah sedar..
hampir pulih..
masih dapat mengenali ahli keluarga dan rakan2 yang melawatnya...

hari ni kakak2 kosmate yang kat kuantan konvoi g kelantan melawat maisarah..
maaf la kakak2...saya tak dapat ikut..
saya da nak balik ukm sebba ade latihan..
syukur...
maisarah hampir positif keadaannya..

moga maisarah cepat sembuh dan dapat same2 ngn aku dan kawan2 kosmate yang lain menghabiskan satu ag semester tuk dapatkan segulung ijazah...


al-fatihah buat siti esah mohamad

kematian suatu yang kita tak sangka bila kan berlaku
tapi yang pasti ia akan berlaku..
al-fatihah buat sahabatku ku SITI ESAH MOHAMAD..
beliau telah kembali ke rahmatullah pada 13november2010 yang lalu...

siti esah (bertudung putih) & maisarah (bertudung krim)

review tentang beliau....
seorang anak kelahiran kelantan yang dilahirkan pada 10 jun 1988
kini menjadi anak yatim setelah kematian ayahnya pada tahun pertama berliau memasuki universiti..
seorang yang sangat baik budi pekerti..
senang cite semua sikap baik tu ade pada dia..
susah nak nampak dia ni ade hasad dengki atau perangai yang tak elok...
salah sorng pemeganag anugerah dekan selama 4 semester berturut..
seorang yang sanagt bijak dan tinggi ilmu agamanya..
tak kedekut ilmu...
selalu tolong aku dalam kesusahan dalam stdy..
lau nak stdy arab aku selalu cari dia tuk tolong aku translate o pahamkan..
tapi kini..beliau sudah tiade..
aku kehilangan teman yang sebaik dia...
yang setulus hatinya...
sorang yang sangat aktif berpersatuan..
semua baik la pasa dia...


sape sangka orang yang selalu duk gurau ngn akui dah tiada kini...
11 november 2010..last paper tuk exam semester 5 ni..
paper uu keluarga..
abes je ujian kami bersalaman di luar dewan sebab ade yang akan terus berangkat pulang pas exam..
aku sempat bersalaman dengan beliau dan dan rakan lain...
sangat terkilan..
sebab aku pesan kat dia..
"lau balik kelantan same saa t ati2..harap korang selamat sampai.."
dia hanya tersenyum tanpa kata2...

malam 12 n0v 2010..cuti da stat..exam da abes..
aku bz2 nak g kedah ikut program sukarelawan banjir..
tiba2 nazratul ain cal n nagis2..
aku ingt dia putus cinta ag..
tapi dia btau yang siti esah n maisarah acident kat gua musang
pergh nak rebah aku dapat tau berita camtu..
lemah lutut rasa tak mampu nak berdiri ag..
pas tu bertalu2 msg dari kakak2 kosmate n kawan2 btau pasal mereka berdua..
dapat tau..siti esah koma 50-50 n maisarah plak tak sedar langsung duk dalam icu..
doktor kata siti esah dah takde harapan ag...
mane mungkin doktor boleh mengubah takdir Ilahi..
esok..
13 november 2010 aku dapat berita siti esah dah meninggal dunia..
tgl maisarah je yang masih dipanjangkan umur,..

al fatihah buat siti esah binti mohamad..
semoga kamu ditempatkan di kalangan hamba yang mendapat nikmat dariNYA..
amin...

nota tangan : entry akan datang pasal saa aka maisarah ghazali...

Friday, November 12, 2010

sukarelawan banjir..

salam..
setelah habisnya exam..
sesi bercuti2 pulak menyusul..
tapi aku buat keputusan tuk tidak bercuti..
sebab..
nak g KEDAH..
jadi SUKARELAWAN BANJIR...

sesekali ade peluang uk buat keje amal jadi aku takkan lepaskan peluang...
mulai malam ni sat ag jam2000 aku akan bertolak bersama kawan2 dan sukarelawan banjir yang lain dari UKM ke UTARA nun sane..
jalan jauh la gamaknya..

cheq tak sabaq nak pi sane..
walaupun mak cheq da suh balik...
maaf mak..t org balik..

progm ni dari 12-16 aribulan..
so harap semuanya berjalan dengan lancar...
moga kami selamat pergi dan balik...

11.11.10

11 november 2010 aka 11.11.10..
sebenarnya takde yang special pun tarikh ni..
tapi aku sangat gembira pada tarikh ini...

11.11.10 - aku da abes exam da tuk semester ni..suke2..like2..
11.11.10 - aku jumpe kak jardness..sesi urusan pembelian laptop beliau..terima kasih kak jard..akak muncul di saat saya memerlukan itu benda..
11.11.10 - aku jumpa BELIAU..terima kasih ea bawa saya g mam..teman saya jumpa kak jard..terima kasih luangkan masa tuk saya seketika..terima kasih hantar saya balik ke ukm semula..saya sangat menghargai kamu..

11.11.10
saya rase seronok..saya sangat gembira...
agaknya ape yang akan jadi pada 11.11.11..uish..setahun dari sekarang...
aku pun tak dapat nak bayang....
mudah2han aku masih bernafas ag ketika itu..
mudah2han terbek buat diriku...

bebas seketika...

salam..
akhirnya aku da abes exam..
seronok2..suke2..like2..
setelah jam menunjukkan 1730 maka aku isytiharkan dri ku bebas seketika..

review sikit exam tadi..
tadi exam undang2 keluarga..pergh..tak tau la ape aku stdy..sebab ni paper last..so memang malang sikit la gamaknya..sebab org semua da abes exam..bersukeria..so aku pun nak join sebenarnya..melonjak giler ati tgk org epy2 ni...

pagi tadi sebelum exam..cam biase..selak2..bace sikit ag sebagai mengulang..
tiba2 leh plak org berkaroeka..hish..what da fish..please la hormat sikit hak2 mereka yang nak stdy(termasuk aku)
pastu leh plak diorang bakar mercun..igt pesta ape?agak2 la weyh..seb bek la aku takde sakit jantung ke..ape ke..lau tak..tak ke naya ke keras je dalam bilik sorang2..sape pun tak tau...
huhu...
beginila nasibnya andai duk bermastautin seketika berhadapan dengan blok mereka yang bergelar lelaki..
hmm takle nak tolong diri sendiri da...

pastu kul 1..pas zhor..ade ag 2 jam ag sebelum jam 1530..tiba2 hujan selebat2 alam..wah..parah weyh,..nak g exam nek ape..lau nek mto konfom lencun kuyup den...
seb bek ade kak hanim,,thanks tumpangkan saya ea kakak..

1530-1730..exam stat hngga akhirnya..alhamdulillah..bace soaln dengan senyuman..syukur..rezeki..leh jawab..pastu balik..hujan ag..da la jem..gamaknya aku sampi kolej kat kul 6 setengah...

bila da sampi bilik..syukur..rase ringan kepala otak..rase cam terkeluar semua isi2..haha..(mengarut lebih)...
akhirnya..da abes exam tuk semester ni..
bebas seketika..lapang otak beb...
syukur....


nota tangan :
-pasni sibuk latihan palapes...
-pasni sibuk exam palapes pulak..
-pasni sibuk nak pk siapkan tesis...

Wednesday, November 10, 2010

review exam ..

akhirnya aku kembali menulis..
semalam patutnya entry ni kuar..
tapi ade sedikit masalah yang tak dapat dielakkan..

semalam exam fiqh mawarith..cam undang-undang pusaka..men bagi2 harta..
walaupun bukan harta aku..harta insan si mati..
alhamdulillah..syukur sangat2 sebab aku dapat jawab..
n ni first time la aku exam, boleh siap awal, n sempat semak lagi dua tiga kali...
tapi aku mg takkan tglkan exam hall sebelum tiba waktunya...
sebab mase berjuang lum abes..selagi ade mase selagi tu berusaha...
aku gembira..
aku hepy..
sebab leh jawab..
mudah2han yang terbek buat diriku...

sebelum exam...
exam paper ni petang kul 1530..mg bercinta la weyh nak tunggu lame2...
betul la kate org PENANTIAN SUATU PENYIKSAAN...
aku sgt tersiksa mental aku sebab tungu kul 3 lambat sgt...
da takde mood nak bukak buku..
aku asik main kalkulator je..
tak hape2..

agpun aku da stdy benda ni..
sebelum balik kg aritu,,
pas exam uu jenayah aku balik kg..
lame la gak..
tak tau pun cuti deepavali..
tapi mak suh balik..aku pun balik...
tapi cuti yag amat menyeronokkan..
tu namenya cuti2 mase final exam..
tak pernh dibuat org..
aku je yang enjoy2 mase final...
mg buiat keje giler...
tapi aku seronok..aku hepy..
terima kasih

nota tangan :
pulang ke rumah jenguk family dengan kembali membawa semangt baru sikit yang kuat tuk menghadapi 2 paper final exam yang ade...
tgl last paper uu keluarga..sok petang...

Itulah Sayang - The Ramlees

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Tanya sama hati apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

#saya suke lagu ni..

Sunday, October 31, 2010

ke separa akhir..lepas undang-undang acara jenayah..

salam..
syukur alhamdulillah.
final exam paper yang mau dihadapi makin berkurang setelah berlalunya undang-undang(uu) acara jenayah..

hari ni..31 0ktober 2010..
tirai oktober sudah berlabuh..
sok november akan menyusul....

review sikit pasal exam tadi...
tadi exam uu acara jenyah...syukur alhamdulillah aku leh jawab dengan tenang..;eh jawab..cukup mase..tak gelabah puyuh...tak penat sangat menulis walaupun minta buku jawapan tambahan...
sebenarnya sebelum exam aku tak senang ati..nervous, gementar, ketaq kepala lutut sebab aku takle nak ingt name2 kes tuk dijadikan hujah dalam jawapan ku t..
tapi pas tepon mak sebelum g exam aku tawakal je..berserah..mintak2 soalan tu mudah tuk aku jawab...
then..
syukur alhamdulillah..syukur sangat2,..soalan tu lebih nak uji kita faham ke tak dengan konsep dan teori serta praktikal yang berjalan di dalam konteks mahkamah hari ni..
so that is the added value for me...
balik terus sujud syukur aku...

pas exam..aku pun kemas bilik yang tunggang langgang ngn buku..maklum la..bilik ku cam libry,,...sebab tu suke stdy kat bilik je,..heee
pas kemas2 bawa ude adikku sayang g mam..pas mam kitoranbg pun bergegas ke ktk komuter tuk balik ke mantin..hantar ude..nak balik kolej...

sok ude da mula kelas...aku tgk kat kolej dia ni semua mak ayah diorang yang hantar anak2 diorang balik kolej...adik aku? aku je yang hantar..walaupun naik komuter je..hmm takpe la dik...mak ngn abah nak suh kita berdikari tu....

tu kire ok la adik aku ade gak org berhantar..dari aku..g balik sendiri je,...by independent own ur leg...sendirin berhad..takde la org nak hantar....tapi tak kisah la..da biase...since aku masuk sbp kat selangor pun mg g balik sendiri je sampai la aku abes..mak aku jenguk time amik hadiah aku dapat anugerah best student kan kat situ..tu je la yang mampu aku bagi kat mak aku sepanjang mak ngn abh tak jenguk aku mase aku belajar....

hmm sebut pasal umh...sebab exam pun da sampai ke tahap separa akhir..tgl ag 2 paper..the coming next is on 9/11/10 n 11/11/2010..so ade mase lame tu nak holiday...tambah2 ade holiday deepavali...so sok mau balik umh....jenguk mak ngn abah...indu mak ngn abh,...nak treat homesick aku yang tak abeh2 ni...
giler..da besaar2 pun omsik tahap kritikal ag....

tapi sok sebelum balik kena pi kuliah uu keluarga plak..hmm mula idea jahat aku timbul...nak pi kejap je..agak2 nbak abes lewat aku chow dulu.....heee..sekali sekala takpe kot buat jahat..

hm cukup la tu..penat sudah,..mau rehat2 ..

Friday, October 29, 2010

melepasi undang2 acara sivil

salam..hari ini 29oktober 2010...
tadi exam undang-undang acar sivil perbandingan...
syukur alhamdulillah..di lihat beban yang dipikul semakin ringan...

review jap tuk exam tadi..so far alhamdulillah leh jawab..tapi tak tau betul ke tak..
actually kepala aku tgh sakit teramat mase g exam tadi..
da la ujan stat kul 5 pagi..wah,..mg sejuk suasana..menyebabkan kecintaan ku terhadap tilam bantal dan comforter sgt2 sayang kat mereka..bercinta woo nak redah sejuk2 g exam...

tapi kerana exam ku gagahkan gak diri ni tuk g exam..hee..suke2..tersenyum melihat soalan..menjawab dengan penuh berhati..sebab.,.,mak pesan.. ANGAH..JAWAB EXAM BETUL2..BACE SOALAN BETUL2..JGN SILAP JAWAB...MAK KAT SINI DOAKAN ANGAH... sebab tu la aku buat betul2 tuk mak ngn abah..sentap aku bile tiap kali nak exam mak bg msg camtu...sebab mak ade jadual exam aku....

TAPI>>>>
semalam...MRGABONG dan adikku ude datang menziarah aku di sini...wah cam dok ostel plak..siap bawa makanan..heee..suke2..kurang2 terubat homesik aku yang makin ketara ni...tapi pas makan2 sebenarnya ade misi yang besar...sebab nak repair mto..wah...WHAT DA FISH U R REPAIR THE MOTO AT THIS SUCH TIME>...sepatutnya aku bace buku,.,.bukan g jadi pomen moto...tapi seb bek aku da stusy bagi abes..
operasi membuka da memasang mto pun berlaku dari tengah hari..malam baru siap..layan gambo sat,...
sikit repair moto sendiri..bolehla...save sikit...ade gak pengalaman buka dan pasang sendiri mto sendiri..takde la taunya nak bawa je..heee..aku tau gak sekarang pasal mto2 ni...heee..ade sikit proud to myself...

lasty dalam kul 8 siap.pastu g bawa MrGabong dan adik ku g mam..pas mam MrGabong need to rushing return to Kluang..so masing2 letih..

dalam letih2 plak aku tak leh lelap mate..ngadap la buku..lamenya pk aku nak tgu mase exam..aku da tak sabr nak jawab exam..sebab aku da penat bce....

lastly..semuanya selesai...
tu saje..patut org stdy..bukan g pomen moto....

nota tangan :
1-sedang mood berehat2 sebelum exam jenayah ari ahad...
2-sedang bersuke ria bersama adik di bilik yang saya sayang..heee...
3-hati saya sedang lapang seketika....
4-saya syukur pada nikmat Kurniaan ALLAH pada apa yang saya nikmati hari ini...ALHAMDULILLAH...

Tuesday, October 26, 2010

undang- undang tort punya pasal la...

da masuk 26 aribulan da...
tgl ag bape jam je tuk aku duduk exam tuk paper pertama degree...
hmm rase cam tak sabar la plak..
tapi...

25 oktober 2010...
pagi..dalam kul 11 lebih aku tgk hp..tgk ain call..tgk byk giler miscall dari dia...hmm siap ade msg..aku bukan tak mo angkat ur call..aku silent..tak dengar bunyi hp..stdy lebih utama dari men hp..(ayat cam budak baik je)
aku pun call back ain tanya why la dia cari pagi2 buta..mimpi ke?haha...
pastu ain say nak stdy faraid(undang-undang pusaka)kire2..cara nak bagi harta..so i say ok je..

dalam kul 4 ptg...
ain pun sampai la kebilik aku yang takde la sepah sangat kan..belajar la ngn aku benda yang aku pun tak retiu sangat..tapi aku puas hati sebab dia dapay manfaat dan dapat capai matlamat ape yang dia nak tau dari aku pasal ilmu kira2 harta ni..aku pun gembira sebab dapat tolong dia...

hee...pastu dalam kul 6 lebih.stop stdy..aku pun baru nak ngadap Ilahi..(rasa dosa lewatkan solat)tapi lau belajar takpe kot...dalam kul 6 lebih tu ain kuar la dgn chinta hatinya..g mam..aku?tak mam..terus stdy dan stdy..nampak cam struggle giler..haha..

pas magrib aku sambung stdy..ain balik...dia kate nak stdy tort same2..then i say ok je..pergh punya la bincang satu tajuk kat 2 jam lebih...so aku kena cover balik beberapa jam ni tuk 2-3 topik ag tuk subjek ni..
leh tahan..otak aku sudah mula sakit..kepala da gegar len macam je..

baru la aku terkenang kat letchure aku..DR BASIR..selama ni dia ajr cam sikit je..padahal..bila rujuk balik dan revise balik banyak gile subtopik tuk satu tajuk tu..aku rasa cam nak nangis bile tgk buku undang-undang tort ni..pada sape nak ngadu?bermonolog sendiri je la..

salah satu subtopik subjek ni tort terhadap binatang..aku leh mimpi kena kejar dek anjing..sampai nak jatuh katil aku dibuatnya..hmm mg la salah satu binatang yang tersenarai adalah anjing..tapi hmm nape aku sampai mimpi camtu..padahal aku susah nak mimpi..selalu tdo ngn nyenyak..sedar2 da pagi..hmm tapi terima kasih la kat anjing dalam mimpi..sebab ko aku bgn nak stdy..moga ade hikmah di sebalik ape yang berlaku pada aku hari ni....

then..just stop here..wanna to continue my stdy...

nota  tangan :- ain tdo bilik aku arini...
                    - seronok dapat ajar ilmu kat seseorang...Jgn kedekut ilmu..ilmu tu adalah milik ALLAh.   .haruslah kita kingsu dan sebar2kan pada semua umat di dunia ni selagi mampu..

entry suke2 tuk relax sat..

arini 25 oktober 2010...
peluang dan nikmat yang datang tuk berehat seketika selepas berhempas pulas selama dua hari  ngadap exam dip..

the next coming exam for the degree is tomorrow..
date : 26 oktober 2010 
day : tuesday
time : 2000- 2200 (at the night?)
venue : dewan tun abdullah mohd salleh

at the night? hmm ni la first time dalam sejarah ukm mengadakan exam pada waktu malam...
sebenarnya dapat jadual aritu examnya siang..pastu timbul plak isu tuntutan cuti deepavali oleh kaum india yang meraikannya..konon satu malaysia..so nak la cuti lame...hmm wat the fish..benda camni  pun boleh jadi..
so akibatnya..pihak akademik telah meminda jadial dan mengawalkan tarikh peperiksaan dengan buat exam malam dan buat exam ari ahad sebelum raya deepavali...ish..ape la tuntutan sebegitu yang menyebabkan ramai student ukm mula bersungut...

antara rintihan student : ni la tanda ukm sayang student..awalkan exam..sebab nak cuti deepavali..pastu buat exam malam...pastu ade plak yang exam 2 subjek satu hari...wah,..sangat mantap kot bakal graduan ukm...
camne nk skor 4 flat ni lau exam berderet camni...dah la tu takde stdy week..hish mg sangat mengkillerkan..sampai pain killer pun takle rawat...

aku?steady sudah..pihak akademik nak buat ape buatla..da biase da ngadap situasi2 mengejut camni..apa pun kena gak duk exam...tapi aku sanagt terkejut la bile stdy week takde...sebab aku mg takle nak prepare lebih tuk degree sem ni...kire setakat fokus dalam lec tu la stdy aku...stdy sebelum esoknya exam tu pun salah satu persediaan yang aku buat...strategi aku tuk score sem ni agak hancus la..sebab kepdatan jadual yang datang tiba2..tak plan pun ade sebarang exam time tu tapi tak aleh2 je ade je progm kena attend..sedih..tapi takle buat ape..
pape pun hidup mesti diteruskan..kena lalui gak saat yang getir dan pahit walaupun rasenya tak best...

nota tangan : so,..menghabiskan masa tuk stdy tuk uu tort...


Sunday, October 24, 2010

final dip 2010

salam..
hmm pertama sekali seinfiniti kesyukuran ku panjatkan kepada ALLAH YANG MAHA ESA sebab aku masih bernafas di alam fana ini..

23 dan 24 oktober 2010...
tu tarikh final exam tuk diploma guaman dan pentadbiran kehakiman...
syukur alhamdulillah..semuanya telah selesai tad selepas jam 12 tengah hari..

memang kebiasaannya exam dia sabtu dan ahad sebab kuliah dia pun selalu ari ahad..so no wonder la nak g exam time cuti time wekend cam selalu..

final exam tuk dip keseluruhannya aku simpulkan sangat mantap soalan dari lecturer..memang tak terpk dek akal aku soalan camtu akan kuar dari kotak pemikiran lecturer2 sekalian...memang lecturer aku da boleh join council bank soalan..
soalan cam budak m.a..(memang la progm ni cam double degree)...

walaupun soalan susah yang teramat tapi aku memang sesekali takkan membiarkan kertas jawapan aku kosong begitu shaja..rugi la lau kosong...kuliah 14 minggu tapi duk final 2jam setengah je tapi tak dapat nak jawab dengan sebaiknya..memang aku tak nafikan soalan memang sangat mencabar terutama konflik undang-undang dan acara mal..tapi nak tak nak aku kena jawab gak ape yang aku tau...aku telah cuba sedaya upaya tuk keluarkan idea yang terbek tuk semua soalan tu...tapi aku tak letak harapan tinggi2 tuk skor 4.00 flat tuk sem ni...

betul la kate orang kan..TAK SEMUA BENDA YANG KITA NAK BOLEH KITA DAPAT WALAUPUN DA BERUSAHA, DAN TAK SEMUA BENDA YANG KITA TAK NAK BOLEH KITA ELAK..NAK TAK NAK KITA KENA HADAPI GAK WALAUPUN RASENYA TAK BES....
so aku rasa aku melalui fasa itu selama 2 hari ini..agak la payah tuk menerimanya..tapi sebagai hamab aku kena pasrah dan berserah dengan ketentuan ILAHI setelah mempertaruhkan segala usaha yang ada,...

terima kasih buat mak..mak cam tau2 je aku susah hati semalam..mak tepon aku malam tanya exam camne...walaupun tak sampai ati aku nak jawab susah nak skor, tapi mak kate sabar dan berserah dan banyak2 doa kat ALLAh sebab kita da berusaha..aku sangat rindu mak ngn abah..
selalunya sebelum final aku akan curi masa nak balik jumpa mak ngn abah minta restu nak exam..kali ni aku 3g je..tak sempat nak balik...mase suntuk sangat2..

sok takde exam..leh merehat2 otak sebentar sebelum exam yang pertam tuk degree...moga ALLAh permudahkan segala urusanku ini..amin...




Friday, October 15, 2010

stemroll makin dekat...

subhanallah..
pejam celik pejam celik tgk da ari jumaat da arini...
so maknenya sok ari sabtu...
so aku mid exam ag tuk dip ACARA MAL...
moga2 aku dipermudahkan uk menjawab semua soalan yang lec bagi dalam paper tu..

hari ni aku pagi2 la da terpacak kat fakulti..semata-mata nak jumpa Ustaz Anwar Fakhri sebab nak buku prosiding SUKIM...hmm lau aku tau leh photostet buku tu da lame da aku g phtostet..
tapi ustaz..terima kasih.harap2 tu akan membantu saya...

pas g zerop buku, aku ke pasar borong sg tangkas..beli sabun je padahal...ramainya org..seb bek aku dapat bayar dulu sebab barg aku satu je..pastu aku minta kotak kat tokeh kedai tu tuk send parcel ke sabah..

usai sampai di bilik aku wrap la barg yang aku nak hantar tu,pastu laju2 g pejabat pos..sampai kat pej pos leh plak terserempak ngn staf wan..haha...sekali pandang aku tak pasan..tapi tgk cam og pakai baju no3..pastu aku tgk ag sekali da name aku dulu yang terkeluaq dari mulut dia..huish ..da la kuat panggil name aku..separuh jerit la dia pgil name aku..SHAMMMM...wah...malu seyh..semua org tgk..haha..da rase cam artis da.popular sat..hakhak...
sembang2 sat pas setle urusan aku balik la bace buku...
moga parcel tu selamat terbang menyeberang laut china selatan....

ops lupe lak kawan aku si alien arini exam...good luck tuk beliau..alien ni mg pelik sikit..tapi aku suke ngn dia..sebab dia selalu teman aku g mam..walaupun kul 2-3 pagi..haha..dia kate aku alien..tapi aku rase dia ag alien...

aku rase aku sekrg erada di tahap nyawa2 ikan..ibarat ade stemroll kat belakang aku tak bape inci je nak langgar aku..wah..sungguh kuat dugaan hidup aku sem ni..
aku harap ade hikmah di sebalik semua ni..
mohon ALLAH permudahkan urusan aku...
k..stop..sambung stdy..fasa mengulang...

nota tangan : hati tak tenang bila aku call family aku tak jawab..sedih la...camne nak contect?


Tuesday, October 12, 2010

semakin hari...

salam..
semakin hari semakin cepat masa berlalu..takkan mungkin tuk kita berpatah balik...

hmm, hari2 yang ku lalui juga sudah semakin menjadikan rutin ku terhad...
arini sudah hampir melabuhkan tirai..
hariku bermula bila ku bgun dari tdo la kan..heee..ngade2..ayat gedik..jiwa2...

ntahlah..arini pi kelas cam biasa la..kelas uu keluarga,,agak la menarik..tapi mungkin da selalu sangat bincang pasal isu tu atau mungkin aku selalu terdedah denagn isu-isu perkahwinan atau membina masjid atau baitul muslim ni..so aku jadi cam tak kisah je..tapi pape pun stil take note ape yang lecture bagi kuliah tadi...

lepas je abes kuliah baru nak bersenang2 hati..tiba2...

lec : ok..walaupun kuliah kita lum abes dan final exam semakin hampir..saya akan buat exam tuk awak semua..

aku ngn student lain : mengeluh..da bising cam lebah..

lec : jgn riso semua ea..saya bg soalan senang je..20 markah je..

aku ngn student lain : even lec cakap bgitu...kitorang stil kesuntukan masa..mgu ni ade exam dip acara mal..pastu exam mid tuk acara sivil tuk degree ag..tesis ag..seminar ag..

lec : saya tau awak semua leh buat..

aku ngn student lain : lihat muke lec dgn muke tanda soal...

finally, lec terus kuar dari bilik lec tu..ape lagi..bising la kelas..mula mengadu tu..mengadu ni..
aku pasrah je la..nak exam ye jawab je..walaupun ati aku riso tapi aku buat tak kisah je..sebab pe ek?aku mg cool je..terima je..tapi kawan2 aku kate aku takde perasaan..(huhu..tgamak mereka kata gitu...)

tak kisahla ape org nak kate..yang penting aku sebenarnya hilang kekuatan seketika tadi.. mase jalan2 nak balik bilik pas abes kelas semua tadi aku rasa cam hilang semangat..aku rindu mak ngn abah,.da lame aku tak dapat kata perangsang dari mereka...walaupun ade tepon tapi hati aku masih kuat nak jumpe mereka..aku da oMSIK.......

aku terpk nak balik umh..tapi bile tgk jadual aku...semua penuh,camne nak balik...mak ..abah.. angah nak balik..nak jumpe mak ngn abah... aku rase semangat aku hanya kembali pulih bile aku jumpe mereka....
camne nak cabut balik nih?? aku masih tercari2 ruang waktu yang ada....

sabtu/16/10/10- exam mid acara mal
ahad/17/10/10- seminar dan bengkel penulisan latihan ilmiah
selasa/19/10/10- exam mid uu keluarga
rabu/20/10/10- exam mid acara sivil
23/10-11/11 - final exam mode...

bilenya nak lari balik umh?

balik bilik je..bile on fb..mak ai!!!!!!...ramai sungguh yang merungut..hmm mereka juga hilang semangat seperti ku ke?atau mereka tak puas hati kerana semuanya berlaku last minit?atau mereka saje2 je nak provok?

hmm masing2..tak kisah la...

tu je.. tak sangup tuk tgn terus menzahirkan ape yang terbuku...

nota tgn : 1-aku kena kuat, aku kena buat yang terbek tuk mak ngn abh..
2-jiran2 bilik ku buat bising...weii...aku nak stdy..hormat la hak aku sbgai penduduk kat situ....

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

hari ini....
10 oktober 2010..
ade apakah dengan tarikh ini...?

actually kita leh lihat sekarang trend manusia obses dengan tarikh...haha..statement tak leh blah...
tak betul pun..tu hanya pandangan aku semata-mata..hanya terkeluar dari pemerhatian terhadap dunia ini,..

sekrg memang trend betul setiap org akan menanti tarikh2 yang begitu cantik sebgini tuk membuat sesuatu yang amat bermakna dalam hidup mereka...
buktinya apa?heee..just see the previous date la...

dulu mase

01-01-01 - aku form 1 mase ni...ni tahun milennium..dunia dikejutkan dengan Y2k la,,tu seingat aku la..mase ni ramai gak kelahiran baby2 baru di seluruh dunia..kire rekod gak la tu,..dan tak kurang jugak ramai gak org kawen mase ni...sebab tarikh tu cantik..sesuai tuk dingati sepanjang zaman....

02-02-02 - aku form 2 mase tarikh ni..ne igt jatuh hari ape..juga menjadi tarikh rebutan setiap manusi tuk mencipta rekod2 luar biasa tuk kenangan sepanjang hidup...

03-03-03 - aku form 3..hehe..bulan mac mase tu...jugak sebegitu trendnya..seperti tahun2 terdahulu..ni kire tarih yang paling cantik la..samapi ade yang buat hantaran nikah mase kawin dengan obses terhadap angka 3 ni...

04-04-04 - aku form 4..usia semakin meningkat..tahun ni best gak..tambah2 dia jatuh dalam bukan April..so masih ade insan yang masih jahiliah mase tu yang juga meraikan April Fool..so tahun ni tahun mengenakan org..aku juga terkena time tu..walaupun aku tak raikan April Fool tu..tarikh paling manis dalamn tahun 2004..juga org berebut buat rekod dalamhidup mereka..

05-05-05 -aku form 5..da tua seyh..usia semakin bertambah...hayat semakin pendek..tu hakikatnya..satu dunia amik kesempatan buat event grand time ni...

06-06-06 -igt da tak sekolah da...tapi aku form6 ag time tu..aiseyman..pakai unifom ag...
tarikh rebutan umat seluruh dunia...

07-07-07 - sekali lagi..setiap tahun tarikh sebegini akan menjengah dunia..hish..

08-08-08 -bulan merdeka..AKU da tak sekolah da time ni..bergelar mahasiswa..(wek...haha)..tapi stil kena belajar ag...aku da jejak kaki kie menara gading da time ni...juga tarikh cantik....nombor cantik..sport toto mase tu naik angka 8888,0808..(tapi aku tak men la no ekor camni)...

09-09-09 - aku da tahun 2 bergelar mahasiswa...sekejap mase berlalu...tarikh yang kemang cantik..ramai artis dan org2 lain buat event grand..majlis besar2 time ni...

10-10-10 - wah..da sampai 10 da...bila hitung2..bilang2..kira2 dekat sedekad gak ea nak tgu datang balik angka 01-01-01 yang kemudiannya diterbalikkan..kire lau pk2 hanya berlaku sekali je lah kan..hish patut la org ramai nak buat majlis yang grand2 time ni..
aku da tahun 3 di universiti..sudah tahun akhir..
tak lame ag menjengah alam bekerja lau lepas melalui alam tanam anggur....

sebab hari ni 10/10/10..aku lihat ramai yang kawen, nikah, sanding, sambut menantu, jumpe mentua..
antara yang hot hari ni angkasawan negara Dr Sheikh muzaffar bernikah dgn pasangannnya..
tarikh keramat kot...
arini pun ramai gak kawan2 ngn kenalan aku yang nikah tapi maaf la tak dapat attend..
pastu setau aku arini seramai 1000 pasangan akan melangsungkan perkahwinan di Melaka..wah..betul2 pakej la kawen diorang ni...
pape pun yang terbaik la tuk pasangan yang berkahwin dan mendirikan masjid hari ni..moga kekal samapi akhir hayat,,,,
jgn kawen grand2 tapi kejap je kebahagiaan yang dikecapnya...cam membazir je dari pelbagai sudut...

10/10/10- kehidupan ku seperti biasa..seperti insan2 biasa.masih setia menghabiskan masa bersama buku tatkala exam masih beratur menanti tuk aku menjawab soalan2 tu..
masih setia bersama lappy ku tatkala aku sedar sebagai student final year mesti menyiapkan tesisku...huhu..
jiwa2 lak bahasa ku....

tapi arini aku puas hati la sebab aku da abes stdy..tgl nak mengulang je t...heee syukur...harap2 aku leh dapat yang terbaik tuk diri aku,..

sebenarnya mood OMSIK. seyes sunyi...teringat family di umh..nak balik tapi tak berkesempatan...nampak gayanya seperti aku hanya pulang lepas aku abes final exam t..

KESIMPULANNYA:
selepas aku review tarikh2 keramat dan tarikh cantik serta handsome sebentar tadi baru aku pasan tarikh2 tu juga ade kaitan dengan kehidupan aku..setiap tahun adalah peningkatan ke arah kedewasaan aku..
selari dengan kehidupan aku...heee..sweet lorh...suke2...kire senang igt la...haha..
mane tau..tu pun terpk lepas termenung seketika melihat kalendar,..

tu je la...
saje je...

nota tgn :
1-penat menghitung nombor arini..dari 1,2,3 sampai 10..
2-miss them so much...
3-tak suke rasa cam ni arini..serba tak kena...

Friday, October 8, 2010

JANGAN....!!!

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya


Jangan sengaja lewatkan solat .
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.


Jangan
tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).


J
angan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan .
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan
keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan
biarkan mata liar di perjalanan .
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.


J
angan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

Jangan
ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah..

Jangan
mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.


Jangan lupa bergantung kepada
ALLAH

dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan
bakhil untuk bersedekah .
Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

Jangan
banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan
biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan
suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.



Jangan
mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.


flash back seketika....

assalammualaikum dan selamat sejahtera
salam perpaduan salam satu malaysia...(sibuk je nak komersial gak)

akhirnya oktober 2010 sudah menjengah hidup ku dan menerjah serta melalui kehidupan setiap makhluk yang ada di muka bumi ini.....
1 oktober 2010- di kala org bergumbira tuk bersenag2 lenang aku masih di sini..tercongok ngadap laptop menyiapkan keje yang sepatotnya...huhu,,ayat sgt pasrah...
last puasa 6 arini..tiba2 sedg berehat2 bilik ku diterjah oleh kawan2 tercyag...ajak masuk sukem..lari 4x400m..(what the hell puasa2 nak lari?)tapi aku nga mamai time tu leh plak terangguk tanda setuju..sat ag leh dia kate ok set pas asar kat stadium...aku tak yakin aku leh buat..da la jadi 1st runner..giler ko kena laju n pecut sebab nak jage kedudukan...tapi syukur berkat keyakinan dan kekuatan kaki aku ngn geng2 aku akhirnya menang gak tapi no 3..wah bagai nak mati aku time tu..memang tapi rase cam tak cukup oksigen je nak bernafas....

2 oktober 2010- kelas diploma guaman dan pentadbiran kehakiman..seperti biasa...dari pagi sampai la petang...letey wooo kelas ari sabtu ni...
tapi masa ni kawan2 yang erankap skuad tersayang ku sedang memanjat bukit mahkota tuk baca peta..nak ujian palapes da...sedih gak sebab tak dapat ikut..ye la ilmu bukan senang nak cari..tapi komitmen ku ag besar menyebabkan aku teroaksa memilih antara dua yang terpenting..dan aku rasa pelajaran n stdy aku adalah terpenting dari segalanya....

3 oktober 2010- ari ahad ni..yeyehh..cuti...baru nak bersuke ria...teringat ade latihan tempatan.. datang la sewal pagi selepas subuh..wah..konon la terbek datang awal...6 suku aku terpacak tapi sorg umt pun tak nampaak..aku pk aku silap hari ke silap maklumat..huhu..ni la akibat be alone...
tapi dalam area 6 setengh da mula kadet2 membanjiri markas yang kadang2 aku tgk cam tempat puaka...\pt tak teruk tapi sgt letih..pt perang..wah.,.hebatnya aku leh angkat min sekarg..aku da turun berat bdan tapi mampu mengangkat org yang lebih besar dari aku..weee..aku bersemangat kuat kot..tahniah...anak sape la ni...haha..

pas abes pt, sarapan then kelas senjata..pengendalian mortar espranza 60mm..bom tuh..haha..da belajar time junior dulu..tapi ni ulang kaji je..yang takle blah n benda yang melawakkan aku la buat malu askar je..ade ke gaya duduk aku buat gaya org bersila nak makan kenduri..haha,.tersenyum sendiri aku...pape pun manusia tak lepas dari buat kesilapan...

abes tghari makan solat then sambung kelas pertahanan dan sembang2 mesra ngn jurulatih pasal itu pasal ini.haha..suke2..menuang lebih...tapi kurang2 ade pengisian masa sembang2.. abes kelas petang tgu solat asar n gotong royong sikit..dari junior sampai senior tak abes2 buat keje2 gini,,takde keja lain agaknya jadi kadet ni..(merungut plak)..tgu makan petang..BAPAK la lewat yang teramat..tapi nak tak nak kena makan gak sebab t jurulatih terutama papa joe marah..huhu..tak moh kena marah...pas makan balik le..

malam tu aku keletihan teramat..bdn sengal2..tdo tak igt dunia sampai sok baru sedar....

4 oktober 2010 - kelas aku arini satu je..so takde la penat sangat..tapi banyak gler lec kuliah,.,tapi aku suke,..sebab aku mg suke kot subjek ni...kedit to my lec...

5 oktober 2010 - arini semua kelas pagi dibtalkan sebab aku kena attend seminar diskusi isu2 undang-udang dan kehakiman di malaysia..so far best la seminar tu..terbukak sikit minda aku...
oleh Prof aziz bahari (betulke name dia?)tol kot..lec dari UIA fakulti undang2 kat sane..
kire byk gak la isu yang dikupas...
tapi aku suke ayat dia.."I'M NOT MAKING THE LAW, I ONLY FINDING THE LAW"...haha..satu dewan gelak..bijak gak org undang2 ni memutarbelitkan something tuk ngelak..tapi ade betul gak..
petang....sambung g kelas tort..last lec..lec bagi la sedikit nota..isunya binatang..mg kucing je yang kena banned..hahah...meow!!!..

6 oktober 2010-aku mg cari nahas..arini majlis penutupan sukem ukm..aku masuk perbarisan sebab takde org..da la sok nak exam tapi berani mati tol la aku g masuk kan benda ni..tapi aku rasa tangungjawab la sebab aku salah sorg penduduk kolej..tak sampai ati tgk kolehj aku kalah..dulu kolej aku dapat no 1..menang seribu..tapi kali ni dapat no3 je..degn duit 300 ringgit je...sebab ukm bakar duit dgn bakar bunga api tuk majlis penutupan...mahal tu..buat makan ag bagus....
balik perbarisan aku bertungkus lumus mengulang bace buku uu pusaka tuk mid sok..aku tak le tido time tu..aku rasa mg aku dapat penyakit baru..bile ade exam je sok mesti aku takle nak tdo..nikmatku ditarik...subhanallah...ya ALLAH kembalikan nikmat tidurku....ku mau tdo sperti org lain gak.....

7 oktober 2010- g exam..seronok..suke2..aku leh skor...syukur...Alhamdulillah,..balik aku terus balik cari mak..nak kongsi kegembiraaan..berkat doa mak abah gak kot...syukur..ALLAh bagi aku pinjam nikmat tu seketika...
malam....aku g jelajah ke KFC sebab kawan aku alien HANISAH teringin nak makan resipi atok dia...haha..tak le blah...lau kuar ngn dia mesti ilang tensen...tenks alien...haha..
pastu g meting Mestnite palapes..da senior kena la buat menatang tu...da nak tauliah kan...
balik aku takle tdo gak..buat la kje yang patot...then pas subuh baru aku tdo....

8 0ktober 2010 - jumaaat sudah kembali menjelma ag... aku kena naik markas antar voucher..jumpe staf mazly..hmm ok la..takde hal...takde corection...then terus g makan tengah hari..bapak la awal giler g makan tengah hari..g ngn ziha...baru la aku tau ade cerita di sebalik cerita,.....heee

ati aku ade senang sikit walaupun byk ag beban yang beratur nak hempap aku kehadapan ini...
moga2 perjalanan hidup ku dipermudahkan oleh Allah..

nota : 1)ati senang walaupun omsik teramat..mood missing them...lalala
2)sedang pk nak reky hotel tuk buat mestnite....

Tuesday, September 28, 2010

ade kelapangan sedikit...

setelah sekian lame menyepi diri sejak dari ramadhan hari tu kini aku kembali semula...
memang ari2 terniat dalam hati nak menghasilkan satu entry di sini setiap hari paling kurang..
n paling pendek pun biar la sepatah o dua baris je dalam satu entry...
tapi kebizian yang teramat telah menguasai diri menyebabkan aku takde mase langsung nak update blog ni..

lau tul la leh nampak sawang agaknya da memang bersawang yang teramat dan da sampai tahap gaban da kot...
arini terasa nak menulis sebab aku telah berjaya menyiapkan asignmen undang-undnag tort dr basir dengan jayanya dalam masa dua hari ini...hee tak bek sebenarnya keje bertangguh...
t mencuri masa..
tapi aku da cari lame da input tuk letak dalam asignmen tu cume malas nak ngadap laptop...

faktor aku lambat siapkan asignmen ni sebab aku kena buat sorang2 asignmen tu..student yang amik subjek tu 20 org je...semua ade patner ikutkan tapi ade satu patner tu akan laki ngn perempuan. tapi lec aku tak nak nyusahkan student n takut gaduh laki ngn perempuan so dia bagi la keje tu sorang2 dan 9 lagi pasangan dapat berpatner...seronok la keje patner le devide tugas...lau buat sorang2 pun bagus gak...tapi tangung la sorang2..
da aku adalah mangsa yang kena buat sorang2..
tapi pape hal pun terima kasih kat dr basir sebab bagi saya buat sorang2..saya dapat setlekan keje saya sebaiknya....
hoooyehhhh....

teras ringan sedikit kepala bila asignmen da siap..tgl ag satu asignmen yang lum sampai giliran... n tesis yang tak siap2 ag...
tambah ringan kepala bila baru2 ni ade mid n dapat jawab dengan sebaiknya..
walaupun masih bermood raya tapi aku stil fokus lagi on my stdy..
syukur pada ALLAH atas nikmat yang diberi..

note : hati senang seketika...
otak ringan sekejap....

Sunday, August 22, 2010

roh di bulan Ramadhan

Pagi tadi sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan.

Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan yang bermaksud:
apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Sesame la kite besedekah... pada roh roh tu


" Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhakmenyayangimu,Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih sayang-Nya,
Sesungguhnya kami semua akan menyusulmu di kemudian hari...
Al-Fatihah buat semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului kita"


dugaAn Ramadhan kali Ini...

salam kepada yang membaca...

agak lame tidak mengetik keyboard dan mempost2 kan entry2 yang terpending tu...
tapi arini aku rase cam nak menulis...patutnya aku susuli entry ni dengan khutbah pasal ramadhan oleh nabi junjungan kita NABI MUHAMAD S.A.W..
tapi aku tak dapat ag sumber yang kukuh ..setakat ni baru kelihatan di beberapa blog selepas berblog walking for a while...

related to the title...
aku rsa Ramadhan ini sangat menguji kesabaran dan daya ketahanan mental serta fizikal aku yang memang tak bape kuat,.,al-maklum je la aku ni hamba yang lemah..selemah2 hamba..sekerdil2 makhluk...

rasenya ni kali kedua seumur hidup aku bila ramdhan aku demam...subhanallah..aku sangat tak menyangka bahawa aku akan demam selama 2 mgu lebih.aku ingt demam kejap2 je..tapi ni la rase yang paling terseksa la dalam hidup aku..
aku tak tau punca ape aku demam...tapi mungkin ade kaitan sebab badan penat..tak cukup rehat..ye la sehari sebelum puasa da travel jauh sampai ke melaka kan..balik2 da lewat malam..pastu sok pagi awal pagi kena ke kuliah seperti biasa..tambah2 bulan puasa lak tu..sini kat selangor 1ramadhan bukan cuti umum...so buat la cam takde pape..lau kat johor atau negeri yang same waktu dengannya yang mengambil cuti da seronok da..boleh berehat2 badan..dan otak di rumah bersama family masa menyambut puasa..pastu leh sahur dan buka bersama family oada permulaan puasa..

aku demam melarat..pas bape hari aku da mula batuk dan selesema yang amat teruk..cam nak terkeluar je anak tekak mase batukk..aku mula la pk negatif kan...bila batuk yang kritikal sehingga mengeluarkan cecair yang aku tak expect dia nak kuar...da rase cam ade sakit kritikal..huhu.tapai aku tetap tabahkan diri..tak mau g cek ag sebab pk jap ag sihat la...tapi melarat...tangguh punya tangguh sampai la aku tak sempat langsung nak g jumpe doktor cek..buat je la cam rtak sakit walaupun hakikatnya pada mase tu ALLAH je yang tau betapa terseksanya jiwa raga badan aku...huhu....

sepanjang aku demam ni satu je la yang aku sangat terharu...MAK...mak cam tau2 je anak dia sakit walaupun aku tak btau yang aku sakit..akau tak nak susahkan ati emak..dah la jauh...lagi nak suh mak risau pasal aku..so aku mendiamkan diri sahaja.sehingga pada suatu subuh..mak call..mase tu da serba salah nak jawab ke tak..sebab takde suare sangat nak jawab time tu..seyes..aku rase cam nak nangis...

da banyak kali mak call baru la aku jawab,.,.

mak:assalammualaikum..angah sihat?
tup2 terus tanya gitu..aku gamam wei..nak jawab ape?
aku : wsalam..mak..angah sihat je...nape mak?
mak : ye ke sihat?suare cam tak sihat je..
tiba2 aku terbatuk dengan tidak sengaja..mane la sempat nak tahan batuk time tu..so terkantoi la segalanya...
aku : mak...angah demam la..da lame la gak....
aku rase sangat bersalah sebab kata2 aku tu telah buat mak risau..maaf mak bukan sengaja nak buat mak risau,,tapi angah takle nak tipu mak....rase dosa sangat2...da la memang diri ini sudah banyak dosa...takkkan nak tambah ag... tak terpikul rasenya...

maaflah mak tak btau mak..angah tak nak mak risau je..angah ok di sini..walaupun sakit akangah tetap gagahkan diri tu terus bertahan....jgn la mak risau....

aku memang sensitif giler lau melibatkan pasal family ni...sebab tu aku akan berusaha tuk tidak membuatkan family aku risau pasal diri aku..tambah2 aku ni jauh dari diorang(hmm jauh ke UKm dengan johor) ntah nampak cam dekat tapi tak bape nak dekat la...mau makan 3-4 jam gak la lau nak sampai sane....

sepanjang aku sakit time puase ni aku jage la drii aku sendiri..takde org nak jage aku..huhu..ade la beberapa kawan ladies yang satu skuad tu jage aku..tapi jge kejap je..setakat tgk2 je... la..ala aku tak kisah sangt..aku pun tak harap dan tak nak menyusahkan org..tapi thanks all my fren yang take care pasal aku sepanjang aku sakit....

mase sakit ni ..sebutir nasi pun payah nak lekat masuk ke salur tekak ni..ape je benda yang aku makan semua kuar balik..cam useless je ape yang aku makan...takde faedah..da makan penat2 leh plak kuar balik...da tu dapat penat dan perit tekak gamaknya..huhu...

aku agp sakit ni adalah satu kafarah dosa terhadap ape dosa yang aku telah lakukan secra sengaja atau tidak sengaja sama ada secra sedar atau tidak sedar..sesungguhnya aku amat bersyukur kepada Allah kerana bagi nikmat sakit ni sebab tuk ingatkan aku yang semakin lali dan leka dek terpukau dengan godaan nikmat dunia,...aku redha atas ketentuanMU ya ALLAh...
terima kasih kerana nikmayt ni..lau aku tak sakit mungkn aku terus alpa dengan nikmat dunia yang aku juga mungkin telah salah guna secara aku tak sedar...name pun manusia..sentiasa lupe dan takle lari dari sifat lupe tapi sebenarnya boleh elak..aku je yang lemah iman....

aku bersyukur kerana hari ini aku telah kembali sihat..moga aku terus dikurniakan kesihatan badan supaya aku dapat menjalani kehidupan dan ibadah di bulan ramadhan ini dengan sebaiknya...aku juga berharap agar aku sentiasa dalam lingkungn rahmat dan nikmatNYA...
amin....

note :
lau boleh aku tak nak sakit ag..penat....!!

Wednesday, August 11, 2010

sudah msuk bulan Ramadhan tahun ni...

salam...
selamat datang RAMADHAN...kedatangan mu dirai..
antara tetamu yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam termasuk aku...
bulan ramadhan A.K.A bulan puase..banyak kelebihannya yang semua orang hampir maklum..tapi aku akan buat gak entry pasal kelebihan tu lau ade mase...

cam2 rase ade bile da masuk bulan ramadhan ni...
GEMBIRA sebab da bermula puasa dan bermula kesempatan untuk mencari pahala lebih.. yela hanya bulan ramadhan ade terawih...bulan puase le ade ramai nak tadarus n beribadat same2..suke2...heee

SEDIH...sebab ramadhan kali ini sekali lagi tanpa family di sisi..aku rindukan mak ngn abah...
indu nak mam masakan mam....
indu nak solat same2 ngn mak abah..
indu nak mam same2...
SOB2..sedihnya..meneruskan kehidupan sorang2 di sini...
tu pun untung le lau ade kawan nak mam same2..
maklum je la bilik sorang2 ni buat hal masing2 je la...

RISAU...hmm ye la...risau sebab tahun ni cuti raya stat 9/9/2010-19/9/2010...
takut2 tiket bas da abes..camne nak balik..?haruskah ku gagahkan diri bawa moto je balik johor?tapi penat la...
risau sebab naik raya terus mid sem..bermacam2 paper....huuhuhu..tu la nasib jadi student ni...
risau ade kelas dip ari sabtu 17/9/2010..tak mau balik awal...nak raya sampai 19 aribulan cam org lain..minta2 le lec leh ganti ngn hari lain...

TERKILAN...sebab tak dapat nak tolong mak ngn abah meniaga tahun ni..selalunya tiap2 tahun aku la yang tolong..tapi taun ni tak le nak tolong sebab cuti lewat...

TAKUT..bukan takut lapar..biase la bulan puasa memang la menahan diri dari lapar dan dahaga juga menahan diri dari segala maksiat...tapi takut LETih sebenarnya...ye la tiba2dapat tau ade latihan time bulan puase..huhu....camne la agknya lau kena pt..mau separuh mati tak cukup nafas aku ni..takut letih....tak nak penat2...nak relek2 je boleh tak?

arini hari pertama puasa..semalam tdo awal..tak stdy pun..sebab letih sangat berulang daRI Melaka..mak kak yani meninggal..kami pun pergila melawat...sampai di ukm pun da lewat gak..dalam kul 10 lebih..pastu kawan2 duk datang bilik layan je...tak sedar pun bile tdo..tup2 bangun tersedar kul 5..hee ade naim teman tdo...terima kasih...

bagun..sahur makan roti ngn yogurt je...sedih le..nak mam nasi....(teringat lau sahur kat umh)...SOB2...
pastu pas subuh tdo la jap..niat di hatu mg nak tdi kejap..tapi terlajak sampai kul 8 pg..
finally aku g kelas lambat..kelas patut start kul 8.tapi aku g kul 8 setengah..sampai kelas kena bambu dek kawan2 je kan..bgun lewat..tapi aku syukur la sebab lecture datang kul 8.45..hee..tak sia2 aku bangun lewat sampai lajak2 arini...haha...membara je kawan2 aku lain yang tunggu kat setengah jam tu...huhu...(mungkin rezeki di bulan ramadhan)...

pas kelas balik kelas terpaksa plak rushing change prit tkar baju no3 sebab nak naik markas hantar voucher..fuh..punya la penat..tercungap2 mase terkejar2 tu..pas2 balik lepak da..tdo je la..ni org tak kuat iman ni..bukan nak buat ibadat..buat taik mata..hmm terpk plak aku,..aku ni lagi teruk dari setan..sebab nafsu yang menguasai diri..bohong la nak kate setan punya keje sebb setan kan kena ikat..so tu la diri aku...bile ntah nak berubah ni....

bgun2..siap2 g markas balik pasang skirting meje,..cam2 benda la nak kena settle kan..pastu g pasar ramadhan..hmm org tak usah nak kate...tapi aku tak puas hati la ngn sorg mamat yang naik moto tadi kat shell..dia leh kate gini("wei..bodooh la ko") tergamam aku bile aku dgr dia kate camtu..aku tak salah k bro..tu jalan aku...ko yang salah masuk jalan...tu jalan sehala...camne ko leh dtg dari arah bertentangan aku?org lain semua same arah ngn aku..ko je lain..ish...takkan la aku puasa kan..lau tak puasa mg aku kejar ko tadi..suke2 nak bodohkan anak org.,ko takde hak la bro...tobat la..pasni tak mau g pasar ramadhan ag....

cam2 la jadi arini,,,api aku syukur sebab aku dapat mengabiskan ramdhan pertama dengan baiknya walaupun the last minit aku cam nak ilang sabar da ngn mamat tu..tapi stil leh consider bersabar.....syukur2,,,

k..off dulu...mari beribadah dan solat terawih....