Friday, December 17, 2010

dis 3 : sesi ujian palapes pulak...

entry lepas pasal sesi2 latihan...ape aku n skuad2 ku buat mase latihan palapes....
hmm mungkin waktu ni semua student universiti especially yang UKM sedang berehat2 ,bersenag lenang melapangkan otak, meplepaskan lelah dan penat yang terkumpul setelah berhempas pulas perah otak duduk exam tu semester lepas..
tapi ..
aku dan skuad2 aku..dengan setianya masih di sini...
masih berada di ukm..
tidak berehat.,.
malah mengaplikasikan sepenuhnya fungsi otak tuk mempersiapkan diri menghadapi ujian palapes pulak...

4 DISEMBER 2010
UJIAN BACA PETA
lokasi : BUKIT DEKAT TANGKI AIR DI USIM...

dari sewal pgi..pas subuh..kami da terpacak kat markas..da buat persiapann tuk gerak ke USIM sewala mungkin..
ye la bahyak benda nak kena settle..
khemah nak set up. meja nak kena siapkan n semua2 yang bagai2 tu la..
yang penting semua kena complete...
n perfect,.,
biasela..askar,..semua nak jadi time tu..takde mase nak pk panjang2...
bazir mase je..
ade baik gak keadaan cam ni..
latihan di saaat genting...

kami dibahagikan kepada 8 kumpulan..sebab penguji ade 11..ade yang jadi ketua tim validasi..
n yang lain2 tu pandai2 la ...tarik sini tarik sane sikit orang..
seramai 8 kapten 3mejar yang jadi tim penguji kami..
first..gerun la kan..sebab kita mane kenal..tak tau perangai masing2 camne..
tapi bila da masuk kumpulan masing2...
da kenal2.. ok la..
aku punya penguji dari PULADA..memang expert bab2 bace peta ni..name pun pegawai mesti la hebat..
\hmm so far ok la..
aku pun boleh buat ujian tu..
cari kedudukan..saling poandang la..utarakan peta n buatlah ikut kehendak soalan...
time tu gerimis..
naik hancur gak kertas ujian aku..
tapi stil leh bace....
takut la gak kan sebab sorang2 diuji..
tapi jele ngn kawan2 aku sebab diorang dapat ujian dalam kumpulan..
aku kena sorang2..sebab orang 1st..huhu..tak mo jadi orang 1st ag...

petang tu abes la..
kemas2 n singgah kat bukit jalan sepang-dengkil tu tuk reky taktik tuk pengunduran n pertahanan tuk tewt.
malam tu..
kami pun dikumpulkan dalam dewan kuliah baru yang tersergam indah..
kumpul ramai2..
sibuk siapkan sketch n perintah tuk ujian sok..

5 DISEMBER 2010
UJIAN TEWT PERTAHANAN DAN PENGUNDURAN
lokasi : BUKIT JALAN DENKIL-SEPANG..

bercinta beb nak tunggu ujian ni..
sebab setiap kali nk ujian tewt ni aku mesti tak tdo..
tambah2 aku demam lak time ni..
tambah tak tdo tuk siapkan sketch n pk taktik lagi la makin kritikal keadaan aku..
tapi mantain la..buat cam tak sakit..lau layan memang la sakit..

awal2 pagi ag da terpacak kat markas pas subuh..
tapi hari ni tak penat sangat sebab kebanyakan barang2 yang kami loding dalam 3 tan semalam kami guna semula tuk hari ni..
so kurang la penat..
sampai2 kat lokasi cam biase set up ape yang patut...

kami dibahagi kepada 8 kumpulan ag seperti semalam..
tapi kumpulan yang lain..
lau semalam aku duk kumpulan 4..harini aku duk kumpulan 2..
penguji aku KAPTEN FIRDAUS dari PULADA..muda ag..
seorang yang sangat sporting n ok la..banyak mengajar dalam menguji..
terima kasih tuan..
akhirnya aku dapat gak sampaikan orders dengan baik walaupun suare sengau n tak best langsung.
kami abes awal..
pastu duk sembang ngn kapt firdaus..nice..good talk n sharing his experience,.

petang tu balik lewat la gak..
pastu rushing bace buku laju2..
tuk ujian bertulis taktik malam ni..

hmm what the hell la aku rase..aku tak sedia ag kot..da la takde space mase tuk stduy tiba2 kena exam..
huhuhaaa....soalan memang mencabar..walaupun biase2 lau tak tau tak dapat gak jawab..
aku duk belakang sekali..
ade gak penguji dari kalangan staf yang lain2 pangkat tu tolong..
so far aku leh skor la..
sebab aku tau la sikit2....

pas abes ujian RSM suh balik tukar baju tuk kawat...
ibu,.,penat....
abes kawat lewat la gak..
sok nak standby tuk exam senjata plak..

6 DISEMBER 2010
UJIAN PENGENDALIAN SENJATA LONCER N MGKA a.k.a GPMG..
lokasi : LAPANG SASAR MARKAS PALAPES UKM...

ujian ni menguji kadet2 semua tentang pengetahuan mengenai senjata yang diajar mengikut silibus peringkat pengajian...
kadet mesti tau nak buka n pasang senjata tu dan mesti tau TSM (tindakan serta merta) apabila berlaku sebarang hentian atau kerosakan pada senjata nyang dikendalikan...

ujian ni dikendalikan oleh penguji yang terdiri dari lain2 pangkat2..
n majoriti semua sjn n staf sjn..
so far aku  bersyukur sebab aku dapat kendalikan senjata dengan baik..
buka pun boleh..pasang pun boleh secepat yang mungkin..
tu pun sebab selalu amik masa sendii masuk armskuad tgk senjata...

mlmnya ujian bertulis senjata,..
hmm
cam harem....
ade plak masuk senjata yang tak diajar,..
tapi jawab je la macam tau..
pada hal tak tau la betul salah..
takde mase da nak bukak buku,...

7 DISEMBER 2010
UJIAN KAWAD
lokasi : PADANG  KAWAD DEWAN GEMILANG...

ujian kawad ni terbahagi kepada dua..
ujian kawad individu n mengawadkan skuad,,,
kita bagi arahan kita buat..
kita bagi arahan skuad dalam baris yang buat..
lebih kyrang camtu la...

time ni aku buat ujian dua kali..
kesian skuad aku..
maaf la sebab ade masalah teknikal yang tak dapat dielakkan...

abes sudah sesi ujian2..
sekarang menanti tuk masuk ke fasa medan...

nota tangan : cite pasal nak g masuk utan...



3 comments:

mR.sYaH said...

wah.. mmg suka masuk palapes yerk..
jaga diri dan keselamatan berada kat sana.. tmbh2 kat hutan..

Anonymous said...

Firdaus tu adik aku..

shams said...

anonymous : owh ea ke adik kamu..tapi adik kamu mg bagus pun..kem salam leh kat dia..
salam kadet tuk dia..