Saturday, September 3, 2011

raya?!

assalammualaikum dan selamat sejahtera...
bertemu kembali ..

ceh..nak berlagak la..
nak post banyak2..
mentang2 ade byk mase kan..leh la nak post banyak2..
t da nek keje...
haram..satu pun tak dibuka...
biar bersawang je.......

nak cite pasal raya...
raya syawal la especially..
sebab sekarang musim raya,,,
nak share sikit la pasal syawal ni../

aku suke syawal sebab:

  1. aku dilahirkan pada 1 syawal 1409H.-mase tu mak cite beraya kat ospital la..sibuk org raya sibuk nak tgk dunia..padahal patut lahir bulan depan..x cukup bulan den ni dalam fetus mak aku...excited ko nak kuar behari raya....haha...
  2. time syawal kecik2 best la...salah satu cara untuk jana pendapatan bagi kanak2...t\dak kecik mane la leh keje..time raya je la leh kumpul duit beratus2....kutipan aku time baby aku dapat byk la gak 600++..tu paling banyak...tapi makin besar makin sikit la pendapatan..da besar...nak senang jana pendapatan pi la ikut marhaban round 1kg, konpom balik da dapat 100 dalam tgn....tapi penak tak usah nak kate....
  3. suke syawal sebab byk makanan...kena makan dan hargai makanan di hari raya..sebab t kena puasa enam da...
  4. suke syawal sebab umh aku akan raya dua kali..raya di 1 syawal..pastu raya kali kedua lepas puasa enam....
  5. suke syawal sebab time ni la kita berkumpul ramai2..jumpe semua sanak saudara tok senakan...
  6. kad raya-dulu zaman takde kemudahan dihujung jari memang penat keje posmen...asik nak dtang umh aku je anta kad raya...haha..aku dulu byk gak dpt kad raya sekarag tak la...msg kat hpn fesbuk je berlambak...
tu je la nak share pasal raya...
suke la syawal....
lau tak dulu name aku ade SYAWAL..tapi mak aku tak jadi letak sebab nak name adik beradik same pangkal....

nota tangan :
kadang2 time sywal ni sayu ati pun ade...

seLamat di Syawal yang mulia,,

assalammualaikum dan selamat sejahtera...

pergh...betul2 sham menyepi selepas update yang tak terhabis....
giler bak hang....
kat sebulan giler tak upadate satu benda pun...
tula sibuk keje, balik opis tdo, celik mate pi keje,
pastu terus balik raya kat umh,..
sebulan berpuasa di rantau orang....

akhirnya pulang di hari raya...
alhamdulillah syukur pada nikmat Ilahi kerana dapat gak aku beraya ag sekali bersama ahli keluraga ku yang tersayang,...
sedih giler la raya thun ni...
tak tau pasal pe...
seb bek abah sihat time raya,..
aku takut2 aku tak dapat nikmati syawal sebegini bersama ahli keluarga ku yang kini  pada akan datang...
namu aku sentiasa berdoa dan berharap agar mak abah adik dan abangku sentiasa sihat sehingga syawal akan datang....
aku pasti merindui saat2 ini...

di kesempatan ni,
saya selaku tuan tanah,
ingin memohon maaf andai ade tersilap tulis atau tersalah menafsir di sepanjang saya menulis di blog ini...
terima kasih sudi membca post2 saya...
maaf zahir dan batin...
salam eidulfitri...
moga syawal kali ini membawa fitrah baru buat kita semua...
barakallah alaikum.....

nota tangan :-sembah salam kemaafan dari sham...

Wednesday, July 27, 2011

update : episod 6

kisah HARI KEJADIAN : HARI PENTAULIAHAN DIRAJA PALAPES IPTA KE30

setelah berhempas pulas,
setelah berpanas berhujan,
di padang kawad itu,,,
akhirnya hari yang dinanti sudah tiba la masanya...
finally hari ni aku dan 1108 kadet dari seluruh IPTA seluruh Malaysia ditauliahkan sebagai LEFTENAN MUDA..
dapat la merasa satu paku atas bahu...

tak larat nak cite da.. meh layan gambo...
target="blank"

target="blank"


target="blank"



ni gambar my family plak...

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"


harap gambar tu cukup tuk menceritakan segalanya...
biarlah gambr yang menceritakan segalanya...
chewah...

tapikan ade benda yang aku tak baoe nak berkenan la mase hari tauliah ni..sebab ni..

Aku kecewa jugak la Universiti aku sebagai tuan rumah penganjuran Istiadat Pentauliahan Diraja Palapes IPTA 2011 Ke-30 Di UTHM kali ini mendapat imej buruk. Kenapa aku kata imej buruk?

  1. acara mula pukul seawal 7.15pg(ibu bapa kena hadir), baju cadangan baju batik harus di pakai pada surat jemputan. Tetapi bila aku dan family aku sampai ja, tempat duduk dah penuh, bayangkan ibubapa aku datang jauh-jauh kena berdiri untuk tengok perbarisan adik aku(4jam kot). Bukan family aku ja, ramai lagi ibu bapa yang kena berdiri.
  2. Dan bila dah abes ja acara Sultan Johor balik/prepare untuk pentauliahan dalam dewan plak. Ibu bapa terpaksa berjemur lagi ditengah panas untuk naik bas ke dewan. Aku nak blame kat polis yang mengawak lalu lintas, sebab depa tah hapa-hapa bagi arahan, bas tu boleh ikut shortcut dia suh bas tu pusing ikut jalan jauh. Aku berangin ja bila tengok ibubapa berlari-lari nak masuk dalam bas sebab tak tahan panas masa tunggu bas.                                                         
  3. Dan apabila sampai ja kat dewan, aku ingat dah boleh tengok adik aku, rupa-rupanya dewan tak dibenarkan masuk dan ibubapa dibekalkan skrin LED besar di luar dewan untuk tengok anak-anak depa terima skroll dari Sultan Johor. Sangat tak logik.
  4. Dah settle semua, sepatutnya ibubapa dah boleh balik ke tempat parking kereta dengan bas UTHM but di beri alasan bas di sediakan pabila waktu tertentu sahaja. Dan keluarga aku terpaksa la jalan dalam 1.5km(aku ok kot, ayah ngan mak aku ar kesian) untuk dapatkan kenderaan kami. Aku asalnya nak jalan sorang2 p ambik kenderaan, tapi jalan kat dalam Universiti banyak tutup so kalau mak n ayah aku tnggu pn xguna aku mmg xleh p ambik depa kat kawasan dewan.
ni luahan rasa penulis..
sebagai wakil kepada ibu bapa..
aku tak tau pun pasal ni..
sebab aku dalam baris..
mane nak tau..
ni aku jumpe bile aku bace blog dia..
mg aku sendri tak nafi hati melonjak nak jumpe family tapi masa sgt la takde..
jadi ni la sebagai share kat sini..

nota tangan :
-rase sedih, dan indu plak kat zamnan kadet...seyes..berlinang air mata time kuar padang kawad, terutama bile jurulatih sendri salute hormat kat kite..ish..sob2...sedih seyh,..

update : episod 5

assalammualaikum dan selamat sejahtera....
kembali lagi dengan sambungan cerita...

kali ni.. KISAH HARI-HARI TERAKHIR SEORANG KADET

sudah berpenat lelah selama lebih kurang 3 minggu berkampung di UKM menjalani latihan lanjutan palapes,
maka,
pada 27jun 2011, aku dan skuad2 ku bergerak la ke Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) atau lebih dikenali sebagai UTHM kini atau korang ag senang nak tau dulunya KUITHO....
susah sgt nak remind....



hari ni,27 jun 2011 aku dan skot2 ku sekalian bersama kadet pembantu,jurulatih semua bergerak la dari UKM dalam jam kul 8 pagi..
sampi kat UTHM lebih kurang jam 12 tengah hari...
sampi2 kami diberi taklimat oleh RSM yang terchenta PW1 Abd Rahim Mat HAshim
PW1 Abd Rahim Mat HAshim

bangga la weyh ade RSM cam dia..sgt bersyukur...
hmm dapat arahan dalam kul 3 siap2 tuk persiapan cek pakaian di padang kawad yang melibatkan seluruh IPTA...
wah..seb bek la semua persiapan da buat...
so dengan hati dan muka yang cool kami menurut arahan yang diberi...

UKM, kami yang paling awal sampai tuk cek pakaian...
alhamdulillah...samapi awal balik pun awal..
ok la kan..
leh rehat sikit2...

pulang2 buat persiapan..baju kena anta dobo sebab da pakai kan...
pastu kumpul kat tempat makan tuk aktiviti seterusnya...

hari kedua 28jun 2011- hidup sebagai kadet diteruskan..
latihan kawad..
jam 0630 pagi da mesti pacak kat padang kawad..
jgn tanya nak bngun kul bape, nak makan kul bape, nak gerak kul bape..
yang penting jam 0630 mesti da ade kat padang kawad dan stat tuk latihan berkawad..

cam biase la kawad,mula2 kawad statik, kawad senjata, n last sekali kawad penyatuan...
best..walaupun penat layan kan je..
da last2 kan..

pas kawad, malam pulak latihan pengurniaan watikah kat dewan watikah..
so kire sepanjang ade kat sane ade je la aktiviti yang tak putus..
mesti ade pengisian..takdenya dapat duk saje..
aktiviti full ok...

cam tu la rutin hari setrusnya sampai hari tauliah yang sebenar...
pastu  ade gak dalam 1 ari tu kire kawad pagi pastu terus ambung acara pengurniaan watikah..
time ni mg tak cukup nafas sgt..sgt letih ok..
tapi alhamdulillah penat2 pun still leh carry on lagi...
pastu malam nya ade pulak MALAM MESRA PEGAWAI KADET..
pada malam ni semua kadet dari IPTA masing2 akan mempersembahkan persembahan..
so malam ni kire malam pesta muda mudi la..
tapi time takde la leh rehat sgt..
setakat nak release otak leh la...

pastu pengisian lain sepanjang pentauliahan diraja ni adalah  program JIWA MURNI
program ni kire cam OPKIM atau operasi khidmat masyarakat
yang mana kadet dari ipta akan pergi ke komunit dan masyarakat setempat tuk membuat aktiviti kebajiakan seperti gotong-royong.
cam UKM kami kena pi FELDA AIR HITAM...kami kena bersihkan masjid dan kawasan perkuburan.
hmm tak sangka plak kami berkerjasama dengan askar jurutera dari KEM Mahkota kluang yang same2 ngn kami tuk jayakan program ni...
mase program ni kami bersihkan kawasan kubur, cat kubur, basuh kubur, n touch up la kubur tu nampak menarik sikit..(haha cam menakutkan je..)...


pastu malam nya ade plak FORUM PERDANA HAL EHWAL ISLAM..
hm bayang je la lau siang da penat, malam duk dgr ceramah..pe yang jadi?
heee...majoriti tdo semua kadet2 ni...
tapi rasanya tu rakaman je..bukan live pun..
lau live ye la kot semua orang segar..
hehe..giler publisiti....

camtu la hidup kami kat UTHM sepanjang 2minggu...
pagi2 kawad sampi la petang
malam2 lat dean watikah
lau siang kawad ngan watikah sekali,
malam2 persiapan, kilat kasut ramai2, cek pakaian n penyampaian amanat dan pesanan oleh jurulatih masing2 la...
pastu baru la tdo..

camtu je la rotate aktivitinya...

nota tangan :
-hari2 terakhir tu sangat bermakna...
tak mungkin saat tu berulang kembali pada masa akan datang,..





update : episod 4

assalammualaikum dan salam sejahtera..
episod baru..cerita baru...

KISAH LATIHAN LANJUTAN PALAPES UKM...

genap sebulan aku duk kat umh..
hanya keje buat popia je la kat umh..
kadang2 tolong mak masak lau ade orang tempah masak..
kadang2 ikut orang pi sane sini..asal ade je upah aku ikut je n tolong je mane yang termampu...

fine..
pas da duk umh tu..tiba la waktu tuk pulang semula ke UKm..
menyelesaikan saki baki komitmen di sana sebagai kadet..
aku balik UKM 16jun...
soknya 17jun 2011 da start latihan da..
cam biasa la..
da senior la katekan..
da akhir2 da..
so latihan hanya la kawad ari2 kat padang kawad..
pagi2 bgun pas subuh da kena pacak baris tuk PT (phsyical training) atau bahasa mudah senaman pagi...
pergh..3 mgu PT pagi asik kena bahan je...
tapi tak kisah la..layan je la...
da last2 kan..

pas PT pagi, pas lari2 satu UKM, pas letih2 buat senaman setempat barulah bersurai..
pecah peluh beb...
memang pecah lemak la..gerenti..
aku yang join ni leh turun 3 kg la..tak byk..he...lau byk mau terbang kena tiup dek angin...haha...
gurau sudah...
actually takde la hard sangat...
PT sangat bagus tuk kesihatan sebab leh tolong kita jaga fitness bdn..
sebagai persdiaan tuk tauliah la katekan...
tu la omongan jurulatih ngn pegawai2 atasan...
kami yang kadet ni layankan je..ikutkan je..da kehendak perkhidmatan..ayat pasrah giler...

pas PT sarapan, pastu laju2 change prit tukar pakaian pakai no 3 tuk kawad...
amik kaw....kadang2 mase 15 minit je tuk siap sedia..
bayang jela mane nak draw senjata, mane nak touch up2..hehe..
da name pun kadet, buat je..
yang penting takde benda yang mustahil la kan dalam hidup ni...

dalam kul 9 sampi la kul 1 g la kat padang kawad..
berkwad la kat situ sampi penat..
huhuhu....
tapi berbaloi la...
seronok pe kawad ni..
setakat panas biase la kan...

pas kul 1 balik markas makan2, solat pastu sambung balik kawad sampi kul 4..
kul 4 petang break salin pakaian sukan,bersukan pulak...
pastu balik mandi..
balik pakai baju kurung atau sukan la tuk kelas waktu malam...
malam2 ade kelas tuk pentauliahan atau kena kilat kasut la..
tak pun buat la persiapan tuk mesnite atau tuk tauliah...\
lebih kurang jam kul 11mlm, ro-call tuk kumpul semula sebelum pulang ke bilik masing2..

camtu la rutin aku selama lebih kurang sebulan di PALAPES UKM, 
menghabiskan sisa hidup sebagai seorang kadet bagi memenuhi kriteria tuk jadi pegawai...
ibarat leh dikatakan aku ni kuar bilik pagi2 alam tak nampak matahari, balik pun da lewat malam tak nampak matahari...
sampi muke aku jadi berkilat naaaa...
kalah belakang kuali...
da cam anak orang india pun iye..
dengan muke belangnya ag..
hmm memang dugaan yang teramat....

nota tangan :
-walau penat camne pun sekali pun ku masih bersyukur sebab cam tak rase penat ..da lali da...
makin bersemangat tuk menempuhi hari mendatang....


Tuesday, July 19, 2011

update : episod 3

assalammualaikum dan salam sejahtera...
masih mau terus bercerita..
kali ni cite abah sakit...

abah mula sakit2  stat aku sibuk2 nak exam final sem aritu..
tapi mak dan abg telah rahsia ngn aku sampai aku abes exam..
da abes exam tul2 baru aku tau yang abh sakit teruk..
abah sakit hati..hepatitis..
so bermula dari saat itu, abg dan mak akan berulang alik ke hospital melaka dan kem terendak tuk buat rawatan abah,,,
bermula dar saat itu juga tubuh abah mulai berubah..
abh yang dulunya gagah perkasa kinu kurus kering da..
mg ketara perubahan abh..
1st time jumpe abah..gugur air mata..
tak sangka..
tai seperti yang shams selalu kate..ade perkara yang kita tak nak dalam hidup ni kadang2 mg kita takleh nak elak..nak tak nak kita kena hadapinya jugak walaupun rasanya tak best, rasanya perit, rasanya susah...

sepanjang abah sakit ni,,
mg byak la kesan pada family kami..
abg la terkejar2 dan kadang2 terpaksa bercuti semata2 utk menguruskan abah..
time abah kat hospital, mak la yang menjadi peneman setia selaku isteri yang sentiasa di sisi suami..
abg pulak tdo kat umh pakcik kat melaka dan kadang2 tdo kat kereta je...
kenapa melaka?
sebab kat Kluang takde pakar hati..hanya di Melaka sahaja ade pakar hati yang boleh merawat abah..

mase dapat tau abah sakit ni,terpk la ape punca...
last2 doctok kate mungkin kesan daripada perkhidmatan abh dulu sebagai medical oficer dalam tentera...
sebab hepatitis ni boleh dapat melalui jangkitan dalam darah...
selepas daripada tu, satu family la kena medical chek up..
alhamdulillah semuruh ahli keluarga ku da bebas dari penyakit ni..
cuma kau je yang tak pi cek ag...
bukan takut atau tak mau pi, masalah masa...
t ade mase aku pi la cek..
insyaALLAh takde pape...

nota tangan :
sebak a cite pasal abah...

update : episod 2

assalammualaikum dan selamat sejahtera..
menyusul kmudian setelah bercerita tentang si chenta aty...

selepas je my bezday..
shams terus pulang ke rumah yang tercinta..
rumah menanti dengan pelbagai keje..
rutin harian sudah berubah..
shams bukan ag student yang nak berhempas pulas nak ngadap buku dan asigmnen n g kuliah n bagai lagi la...
shams da jadi bibik...heee..bukan la bibik..
kire menguruskan rumah la..
amik alih tugas suri rumah..
kemas umh, basuh baju, lipat kain, sidai baju, siram pokok,n tolong mak masak..
nak suh shams masak mg tak jadi makanan la gamaknya..
da besar pun nanti mak..
t mak da takde camne la...(duk jauh memikir)...

selain daripada tu, shams ade gak menolong mak buat catering la kat umh..
lau ade masak mg penat sikit la...
pastu tolong mak buat popia..tuk kuih raya,..
mase ni baru tau susahnya nak hasilkan sesuatu yang selalunya kita hanya beli je kat kedai..
kurang2 ade gak pngalaman rasa benda2 camni..

ni gambar popia yang shams tolong mak buat tu..

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"


camtu jela rutin hidup selama ni..
sampai la pertengahan bulan 6 shams punya rutin hidup camni gak..
hmm di samping tu..
shams standby kat umh la jage abh..
abah shams sakit...
so bile mak ngn abg pi kje shams jage la abh...

nota tangan :
-sedih bile tgk abah..
tapi shams tak mampu nak menangis depan abah, mak n my family..

update : episod 1

assalammualaikum dan selamat sejahtera...
selamat membaca kisahku ini...

aritu last update cerita sampai bulan mei sampai la tesis kan?kan?kan?(iyekan je la k)..

so sambung cerita...
17mei2011..tarikh ni..ari lahir ku...
syukur alhamdulillah..
sebab masih bernafas sehingga arini..
telah genap usiaku 2dekad 3 tahun..
rase cam da tua..
tapi alhamdulillah,usia yang ada tealh ku gunakan sebaiknya...
syukur pada Ilahi kerana menganugerahkan  kehidupan serta nikmat di alam fana ini...

ari lahirku kali ni ditemani dengan si jejaka, merangkap chenta aty ku ..
cukup ku kenalkan beliau kepada kalian sebagai. Mr.RISS...
serba sedikit tentang MR.RISS...
seorang lelaki yang jelas kelakiannya..hee
manis..smart..
shams suke Mr.RISS..
shams sayang juga kat Mr.RISS..
kat mane jumpe..tu kemudian la cite...
heee..
selagi ade masa akan ku berkongsi dengan kalian semua...

target="blank"

ni gambar Mr.RISS..

bolehla..walaupun aku jarang dapat sambut ari lahir...
sebab selama ni bile time ari lahir je mesti nga duk dalam dewan periksa la..nga praktikal la..
tarikh yang stategik tuk dak2 sekolah tuk exam
so thats y tak celebrate besday..
nak celebrate selalu 1 syawal je..setiap tahun..
sebab konfom kumpul semua family...
agpun family aku kecik je..
takde la besar mane..
hanya ade 5 orang ahli keluarga termasuk aku..
so mg celebrate time raya je..
save dari segala kos..

pape pun..
shams sangat bersyukur kepada Allah kerana mempertemukan Shams dengan Mr.RISS..
shams berterima kasih kepada mak abah yang telah membesarkan shams tanpa jemu memberikan kasih sayang yang tak putus selama shams bernafas di atas muka bumi ini..
shams juga berterima kasih kepada Mr.RISS kerana buat shams gembira sgt2 on the that day...
tak lupe kepada kawan2 yang mengucapkan selamat ari lahir menerusi hp, dan fb..
terima kasih kepda semua..


nota tangan :
-sedih sebenarnya..walaupun usia makin lanjut, tapi hayat semakin pendek...
moga hidup ku ini sentiasa diberkati ALLAH..

bukan menyepi dan tak juga menghilang

asssalammualaikum dan salam sejahtera..
pe khabar korang semua...?
ade sikit indu tak ngan aku?(ceh sumpah mg tak malu nk tny)...

syukur alhamdulillah..
kerana dengan limpah kurnianya masih ade ag peluang tuk aku terus bernafas di muka bumi ini dan juga masih diberi kesempatan tuk berkongsi cerita di laman sesawang ni...
walaupun aku tau takde org nak kisah lau aku ade atau tak...
tapi aku tetap mahu berkongsi dengan kalian jua..
tak kira sape anda, aku masih menghargai kepada insan2 yang membaca ape yang ku coretkan ini...

ok..nak statrt cerita..
last update bulan 5..sekarang bulan 7 da..
mak ai..
mg berhabuk..mg bersawang la...
selama tempoh ini jua la laptop ku tak ber'On' langsung..
bukan menyepi..dan juga bukan menghilang..
tapi rutin2 hidup yang mendatang dalam kehidupan seharian menyebabkan aku tidak berkesempatan langsung nak berONLINE....
sokmo nak kate diri tu bz...(tak mo da kate bz..t bz betul2...)...

nak cerita byk..
seyes...
tgn gatal je nak menaip..
tak kira...
nak cite gak..
ikut suke la nak bace ke tak...
heee...

so episod seterusnya akan menyusul..
ku akan bercerita dari awal sehingga akhir..
hingga takde cite da nak cite...

selamat kembali kepada shams...
selamat kembali menjelajah di alam kehidupan ini...

nota tangan : excited giler dapat online...

Thursday, May 12, 2011

seharian ag bertapa

kembali ag nak bercerita pasal aku..
sebab ni kan blog aku..
eksyen pulak..(maaaf..takde niat)..

11 mei 2011
tesis da amik tuk dibaiki..
aku pun pergi ke perpustakaan Tun Sri Lanang UKM, iaitu perpustakaan ketiga terbesar di Asia Tenggara...
tak pernah2 aku nak duk situ lebih dari 2 jam...
kali ni kire aku buat kenangan terakhir la..
aku bertapa kat situ dari jam 10 pagi sampai kul 7malam..
pergh..
mg struggle sangat la tu kononnya..
g solat pun men tgl je laptop..
seb bek tak hilang...
huhu..
berani mati la buat gitu,.
tapi alhamdulillah..
selama jam tu aku berjaya lengkapkan ape yang tak lengakap..
settle sudah..
balik2 kul 7 lepak la..
pas isyak terus katuo mate..
sedar2 eh..da subuh..!!
tu dia..
kalah beruang weyh lau tido..
tak igt dunia....

12 mei 2011
bgun pas subuh
print semua tesis tu tuk disemak..
tepat kul 12 aku terpacak da kat fakulti tgu penyelia..
alhamdulillah..usaha membuahkan hasil..
LULUS tanpa pembetulan..
nice...
balik cepat2..
print jadikan 3 salinan..
pastu terus pi anta jilid kat kedai...
so ari sabtu t da leh amik..
t isnin tgl anta je..
sebab aku pun da lepas viva n isi segala macam borang penilaian..
kire LULUS la..
heee

hmm lau la ku tahu nak buat benda ni sikit punya senang..
mg ku siapkan dari awal sem
tapi takle gak..
sebab banyak komitmen..bayk program mane nak sempat ngadap tesis..
amik kow....nak pulun sgt ..ngadap je la..
syukur alhamdulillah segalanya sudah settle..
boleh bergembira sekali ag..
lapang dada, lapang otak...
relax..


nota tangan : menanti ari sabtu..tak sabar nak amik tesis..

bulan mei sudah

assalammualaikum dan selamat sejahtera..
baru ari ni la terhegeh2 nak update blog..

pejam celik pejam celik ..tgk!..EH da bulan mei 2011..
cepatnya masa berlalu..
rase cam baru semalam lahir..
heee(nampak benor menipunya!)

sudah 12 ari berlalu di bulan mei ini..
sepanjang 12 hari ni..
cam2 berlaku kat aku..
tapi nak cite semula ..fail..gagal..
sebab mane la kuat ingatan nak cite semua....

just go thru la..

1 MEI 2011
ari pekerja..semua org cuti..
org pi bercuti..
aku bertandang dan menjadi penunggu setia di Hospital Melaka..
abh kena tahan wad time ni..
sedih la gak..
tapi seperti yang selalu aku btau kan..
KADANG2 ADE BENDA YANG KITA TAK NAK MEMANG KITA TAK BOLEH NAK ELAK..
so hadapi dengn tabah,
redha..
sedih seyh tgk mak yang menjadi teman setia pada abah..yang tak jemu2 mengadap dan menjaga abah..
sayu tgk abg aku yang baru aku tau dia caring rupenya..
lau abah tak sakit aku mg tak tau yang abg ni mg penyayang rupenya..
dan tumpang kesian kat adik saya yang kalut2 pi jenguk abah dan dalam masa yang same nak mid exam..
sabar la kalian..
moga ALLAh merahmati kita semua...
amin...


2 mei 2011
alhamdulillah..
abah da leh kuar hospital..
sesi jage abah kat umh pulak..
sebab mak ngn abg pi keje..
so aku jadi bibik kat umh..
not bad la..
tak kisah pun..
buat je ape yang patut..

3 mei 2011
masih di rumah..
abah cam tu la..
takde perubahan ag..
tapi boleh la jalan..
takde la samapi terlantar...
syukur alhamdulillah..
abah ok la..

4 mei 2011
takde buat ape la kat umh..
berkurung di rumah..
nak kuar umh pun malas..
asik le ngadap tgk tb..
abang aku kate seb bek tak meletop je tb tu,
maaf le abg..chek tak tau nak buat ape kat umh..

5 mei 2011
buat persiapan tuk masak2 ari sabtu..
g belanja beli barang keperluan...
kuar umh gak aku akhirnya...
tapi bandar kluang takde pape...
ade jalan n bangunan cam kat bandar2 lain gak...

6 mei 2011
dari pagi duk kupas bawang merah seguni..
bawang putih 1/2 guni je
ptg basuh ayam 10 ekor..
da serupa cam ayam da..
tapi seronok sebab basuh ayam same2 abg..
walaupun dia lelaki..aku mg salut spring la kat abg aku.
semua keje pompuan dia leh buat...
kecuali yang mg khs org pempuan je leh buat..

7mei2011
hari memasak kat umh aku..
pagi2 da pi kilang tempe amik tempe..
tuk buat sambal goreng
balik2 potong memotong segala macam..
tghari sikit da start menggoreng..
sampi la ke petang..
mak aku keje pagi..
so balik tengahari tgl tumis jadi lauk je..
ok la..
meringankan kerja kat umh tu..
tepat kul 6 setengah ptg siap semua sekali..
menu : nasi ambang, ayam mask kicap, sambal goreng, serunding, bihun goreng..
sampai tak terlarat da nak makan...
heeeeeee.
rezeki2...

8 mei 2011
kerja2 kemas2 n simpan brg2 yang telah digunakan..
pastu tdo n tgk tb je...

9 mei 2011
isnin da..
seminggu jugak la kat umh..
arini abah kena pi hospital kem terendak sebab perut dia membesar n kaki da mula bengkak..
tapi alhamdulillah tak kena tahan wad pun..
lau kena tahan penat gak nak pk sape nak jage?
aku kena balik ukm..mak ngn abg keje...

10 mei 2011
selasa..
naik ketapi midnite kul 0123 pagi dari kluang menuju ke Kuala Lumpur..
sampai KL pagi kul 6..
pas solat terus balik UKm..
sampi UKm siap2 pi jumpe lec..
sebab amik tesis n baiki..
draf aku anta tu ade part yang tak lengkap..
aisey..
kacau!!!..

nota tangan..:
sambung next entry.,..

nape takle komen...

assalammualaikum dan selamat sejahtera..

mak ai..lame gileer tak update blogni.
sian..terabai..cam tak bertuan..
maaf..
i didnt mean like that..

balik umh..
mane ade tenet,
tambah2 pulak pi hospital jage abh..
duk umh pun jage abh...

ISUNYA..
awat aku tak le komen kat blog org2..
penat  berblog walking..
nak le gak tgl jejak..
tapi takle coment..
sedih..
konpius..
frust...

nota tangan : hampa seketika..

Thursday, April 28, 2011

MUMMYLOVERS MENCARI BLOG UTK DIREVIEW

assalammualaikum dan selamt sejahtera..
sekali ag menjoinkan dri dalam segmen berblog..
kali ni ikut segmen kat blog MUMMYLOVERS...


mummylovers kate..lau nak join kena buat benda2 ni..
so..lets do it...




1- sila letak banner ini ya di entry kamo.. (done)


target="blank"


2- buat entry khas dengan tajuk: (done)
"MUMMYLOVERS MENCARI BLOG UTK DIREVIEW" 
pastikan di backlink ke blog mummy yaa!!


3- blog korang mestilah follower bawah daripada 100 (done)

layak la kan?sebab follower baru 82 

4- Letakkan sekeping gambar cun korang kat situ yaaa!! (done)

biase2 je..
target="blank"



5- Berikan sedikit komen kamoo pada blog mommy!! (done)


nk komen?uh..cam tak layak je,,sebab blog mommy mg santek..
ag satu suke g blog mommy sebab lagu background best..
lain saya tak kenal sgt ngn mommy sebab baru follow mommy..
as satu saya ni kan baru ag..
tak de kelayakan nak komen byk2..
sebab blog mommy ag baik dari saya..
saya punya blog hampeh..takde widget pun..
basic je ade,..
sebab tak reti nak coding..
last word..
blog mommy da setaraf blog otai blogger..
6- tinggalkan link korang di entry ini sahaja.. (done)

nota tgn : saje je..hee

Monday, April 25, 2011

dalam dilema la pulak..

assalammualaikum dan salam sejahtera
hmm
muncul ag ..
kali ke tiga buat entry dalam satu ari..
hmm tak kisah la..
ape ade hall
ni kan blog aku..

ni nak cite pasal aku dalam dilema..
ceh ngaku dalam dilema..
sebenarnya tak tau nak buat keputusan..
ok..ciet dari awal..

aku kan da nak abes belajar/stdy kan..
secara rasminya bila da abes exam untuk last paper da abes la stdy..
genap tiga tahun pengajian aku kat menara gading ni..
da berjaya gak menempuh segala ranjau pahit yang agak la mencabar..
so..

ape nak buat pas stdy?

nak sambung master?-erm tak kot..nak keje..agpun nak rehat dari stdy sat...

nak keje?-erm memang nak..tapi selagi tak konvo mg susah la nak dpt keje sebab takde transkrip penuh..

nak camber?-erm chamber ni salah satu latihan atau amali yang dibuat oleh seorang bakal peguam tuk melayakkan dia menjadi peguam dan dapat lesen jadi peguam..
nak..tapi bulan 5 ade programm 2 mgu..da penuh da jadual..
pastu lau camber kita kena bekerja dengan mane2 firma guaman la..tetap ok tuk mendapatkan lesen peguam tu..
pastu cadang nak aply bulan 6..tapi ade Pentauliahan Diraja PALAPES kat UTHM ..2 minggu..tapi latihan stat awal la..17 jun da kena lapor kat markas..
pergh..
mg tak salah la kate adik aku..
aku ni bz mengalahkan pm..

seyes nak chamber..sebab dari duk melanguk takde pape bek la kita ikut peguam2 senior cari pengalaman..
t leh jadi peguam....
hhmmm

masalahnnya bilenya nak stat chamber..da shortlist firma guaman..tapi terpk ade ke org nak bg cuti pada orang yang baru join tuk keje..
tu la masalhnya..
takde la besar sgt masalhnya..
cume serabut ayam je sikit..

masalah cINTA?masalah HATI?erm tak komen..setakat ni hati saya rase aman je tanpa gangguan dgn masalah tu...

so masalah tentang perjalanan kehidupan seterusnya tuk menempuuhi alam kerjaya..
so scary la..
takut la plak nak keje,,
tapi nak tak nak mesti keje kan..
lau tak..
camne nak cari makan..nk bgunkan ekonomi sendri..
lain la lau jadi isteri org ..ade gak yang nak menanggung..ye tak?
heee..
argh..
megarut sudah...

nota tangan :
moga dipermudahkan segala urusan ku YA ALLAH..ku bermohon padaMU ILAHI...

TESIS punya hal...

assalammualaikm dan selamat sejahtera..
nak gak meluah sesuatu..

harini nak cite pasal tesis la..
tapi ni cite semalam la kan

mgu ni memang bertungkus lumus menyiapkan tesis..
sebab nak GRAD..mestilah kena siap tesis..
setelah pulun abes2 san sejak abes exam uu antarabangsa aritu,.
FINALLY..semuanya menampakkan hasil..
da TESIS aku da siap..
hoooyehhhh!!leh grad...

stat jumaat, sabtu n ahad cam takde life aku..
sebab pagi petang siang malam mengadap laptop siapkan benda tu..
n ari ahad aku minta tolong la sorang member ni kan budak navy minta toloong cek ejaan kat tesis tu..
bukan ape..lau kita yang cek mg tak sedar n perasan kat mane silapnya..
so bersyukur sangat2 sebab encik Wan ni sudi nak tolong saya..
huh..seb bek tak terkeluar biji mate ngadap laptop...
haha

so dengan senang ati dan gembira pagi tadi pi la jumpe penyelia..DR AMIR HUSSIN...
erk..igt anta arini leh la dapat 30 ni ke kan..so leh la jilid cepat2.
anta cepat2..
saya tak ya duk melanguk ag kat sini...
huhu..
tak sabar nak cuti da ni..
walaupun ade ag satu exam ari rabu ni..
last paper uu keluarga..
tapi kena pasrah la aku kena kembali ke UKM pada 10MEI semata2 kerana tesis...

waah ..
banyak benda aku berkorban sebab tesis ni..
aku tak g pwtc tgk KL book FAir ngn adik aku sebab TESIS>.samapi mengungkit kat blog kate touching..
adeih.,adikku sayang..akak bukan tak mo pegi..akak seyes bz siapkan tesis..
tapi akak mg selalu bz pun mengalahkan pM..
huhu...
saje nak buat SHAMSAMIRAH toching pulak,,,
haha...

aku tak le tdo pun sebab tesis...
mase tuk stdy aku kurangkan sebab tuk tesis
aku tak g jalan sebab tesis
aku tak balik umh sebab tesis
segalan2 sebab tesis..

aku tak tau..
ade hikmah pada setiap ape yang berlaku..
jadi aku berlapang hati dan menerima dengan terbuka apa yang telah berlaku pada diriku ini..
syukur atas nikmat ILAHI....

sekarang..TESIS DA SIAP..ATI MANYAK SENANG la...
tak ya pk ape2 da...
tgl nak jilid je...

nota tangan : 
-kuar g cari paper A4 tuk print..
-tumpu n try fokus tuk exam uu keluarga rabu ni..

SAYA BARU BUKA BLOG- santai bersama Ben Ashaari

assallamualaikum dan selamat sejahtera..
kembali lagi..
dengan
menjoin segmen santai bersama abg ben..


nak join dia tak susah..
just follow ape yang abg ben minta la kan..

5 blog baru dan 5 blog lame yang anda suka

actually tak tau mane baru n mane yang lame..
sebab tgk blog tu cam best singgah bace jenguk n follow je..

mungkin la kot ni blog baru dan blog lame..
yang lame: pasti mungkin mereka antara yang sudah lame berblog..




blog baru : ni tak pasti..sebab saya baru je jumpe blog mereka..






tak tau nak kate baru ke lama,sebab saya kan baru ag..mane nak kenal..
take time la nak make sure mane satu baru...

pastu..nak sampaikan pesanan penaja..
abg ben kate sekarang musim mengundi..
dunia blog seiring denagn perkembangan negara kita..
negara kita pun ura2 nak pilihan raya kan..
tapi abg ben bertanding bukan tuk politik negara..
just dunia blog sahaja...
ABG BEN BLOGGER YANG TEGAR
BLOGGER OF THE YEAR
so klik sini tuk undi abg ben 

saya minta maaf la lau saya tersilap blog yang lame tu adalah blog baru dan sebaliknya..
sebab saya kan baru ag dalam dunia blog ni,
sekian saya
yang menjoin segmen abg ben

nota tangan : hehe...


Friday, April 22, 2011

review exam uu antarabangsa..

assalammualaikum dan selamt sejahtera...
ni da masuk post ke3..
begitu suke nak menaip...
haha..
tempias buat tesis...
asyik menaip je.....

hmm arini nak review pasal exam semalam..
semalam exam second last paper..
paper undang-undang antarabangsa..
actually sememang tak kan hilang rase takut dan takkan lari dari persaan neves nak masuk exam
walaupun da berpuluh kali masuk dewan exam..
akibat rase cemas yang teramat sanagt so sikit sebanyak memberi kesan pada diri aku..
finally:

  1.  aku sakit kepala yang sakit2 cam nak pecah..di kala tengah tekun mentelaah leh plak headache singgah kan..main2 la..suke nak kacau org exam...
  2. pastu leh plak stdy sampai muntah2..baru jamah sikit makanan tuk alas perut..dan2 tak lame pastu terus kuar..cam muntah duit plak..membazir di kala itu..terpk..lau tak muntah takkan nak simpan..
tu je la yang paling teruk..takde la sampi nak terlantar kat ospital...
so far steady ag...
teruskan je kehidupan yang ada..

pegi2 exam..
soalan agak la payah..
tapi payah n susah camne sekalipun mau tiga buku jawapan aku sebat..
bile kuar exam hall kawan2  dan akak2 kosmate aku pun komen la soalannya susah..
aku?hanya tersenyum dan terus balik...
tak tahan wei...
ngadu ngn mak,,
sedih la kan...tapi tu je yang aku mampu buat setelah berusaha dan stdy ..
haarap2 hasilnya setimpal dengan ape yang aku usahakan,..

tak lame pas tu..
rehat2...
tiba2..
ain pulak call ajak pi release otak..
hmm join ja..
samapi g alamanda tu nak g release..
last sekali pi la tg wayang sekali..
tgk cite ROOMATE..
boleh la..tak mengecewakan..
so far terubat la rasa tak best dalam diri...
target="blank"


balik2..
rehat sat..
teruslah menghadap tesis n stdy tuk 27 ni..

nota tangan :
-dalam hidup manusia ni tak semuanya yang kita harap tu semuanya akan jadi kenyataan kan...
-so walau ape yang jadi..bersedia dari segi mental dan fizikal..
-mood bertungkus lumus menyiapkan tesis ..tak mo berkg lame2 kat sini...
-menanti paper last uU keluarga...27 april coming soon...cepat la dtg(nak abes cepat2)

tazkirah- BAcaan di antara dua sujud...

assalammualaikum dan selamat sejahtera..
sayyidul ayyam menjengah sekali ag datang hidup kita arini..
so tak salah rasenya mengingatkan antara satu sama lain walaupun mengingatkan benda yang kecil atau remeh tapi mungkin ade manfaat tersirat kan?


so nak cite..
BACAAN DOA DI ANTARA DUA SUJUD..


BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud

Dalam kita tidak sedar, setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.  Sekadar tersebut di bibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati, nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah; Robbiegfirli (Tuhanku, ampuni aku).  Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima keampunan dari Allah.
Tetaplah membuka diri kita untuk menerima keampunan Allah.  Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan, kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku).  Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.
Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima.  Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup.  Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (
tutuplah aib-aibku)
Warfa'nii (
angkatlah darjatku)
Warzuqnii (
berilah aku rezeki)
Wahdinii (
berilah aku petunjuk)
Wa'Aafinii (
sihatkan aku)
Wa'fuannii (
maafkan aku)

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja. 



sham juga di sini mengambil kesempatan..
pesanan penaja...chewah...
minta maaf banyak2..
sham tak kata semua org lalai atau buat tak endah je benda ni..
mungkin sudah ada di antara kita yang menjadi hamba yang tegar dan beriman..
jadi sham hanya mengingatkan sahaja antara satu sama lain....
jadi cuma mahu berkongsi ape yang terlintas..
takde niat apae2 nak tuduh seseorang tu tak beriman atau ape k..
so harap think ppositif...

nota tangan:

-galak tangan menaip..ni gara2 tempias buat tesis...
-ape yang baik kita amik ..ape yang buruk dan tak baik tak ya ikut... 
 

join Segmen Blog Review Pak Cek Biola


assalammualaikum dan selamat sejahtera..
sejak akhir2 ni mengaktifkan dri dengan menjoin mane2 GA la, review la ntah hape2 la..
time exam rajin plak ea aku ni menjoin..
time tak exam, haram..tak sempat2 nak update blog...(alasan semua tu)

malas nak cite panjang..
bak tagline NIKE..JUST DO IT...


1)Letak header kat atas ni dalam entri anda dan linkkan ke entri ini -DONE!


2)Follow blog Pak Cek Biola (tiada paksaan)-DONE!

3) Letak tajuk entri "Segmen Blog Review Pak Cek Biola" -DONE!

4)Apakah warna kegemaran anda?-DONE!
warna kegemaran PUTIH

5)Jika anda diberi wang tunai sebanyak RM 1 juta,berikan 3 benda utama yang anda akan buat dari duit itu.-DONE!

1-nak buat belanja kos operate hati abah..supaya abah sihat semula seperti sedia kala..dan saya boleh menatap muka abah ag selagi hayatnya dikandung badan dan diizinkan ALLAh tuk terus bernafas di muka bumi ni.,.saya sangat sayang abah saya...

2-beli barang kemas kot banyak2..bukan ape..pelaburan jangaka masa panjang..lau simpan duit tu habes..lau ade barang kemas boleh la dipajakkan ke sistem bank ar-rahnu seperti di BAnk Rakyat lau sesak2 nak guna duit kan...tak kisahlah kena zakat setiap tahun..tapi kurang2 ade la pelaburan jangka masa panjang..dan kena la ingat..harga emas takkan turun..tapi duit boleh berkurang...
tak caya?try la simpan duit tu..kurang tak..pastu try la simpan brg kemas...ade tak turun nilainya?rasenya emas dtil ade harga yang lebih tinggi dan mungkin harganya melebihi nilaian semasa belian..(bias la statement ni)maap2..

3-nak g buat haji n umrah..sebab ade1juta kire da berkemampuan la kan..lau cukup bawak la mak ngn abah walaupun mak ngn abah da pegi..tak salah g beribadat bawa mak abah..malah bagus ag ade la..sebab lau tak guna 1juta tu tuk g haji bile ntah nak ade duit banyak2 ag..kita tak tau kan..hidup kita ni panjang ke tak?ntah2 arini ari terakhir....jadi sentiasalah igt pada kematian..



6) tag 1 kawan anda (kalau lebih lagi bagus) dan pastikan mereka mengetahuinya. DONE!


kak fadheela 

7)Kalau dah siap,jangan lupa tinggalkan link anda di entri ini..TQ..DONE!


senang dan mudahkan. Blog review ini akan dikategorikan mengikut warna kegemaran anda.http://kringg.blogspot.com/



nota tangan 
-baru je memfollow blog pak cek biola ni..
-bila pi sini teringat buku ANAK DIN BIOLA sastera mase form1 dulu..
-jemputlah join sekali...