Saturday, January 29, 2011

SeminaR keBangsaAn UU Keluarga Islam 2011

target="blank"

salam..
mahu meluang masa bercerita seketika..

hari ni aku telah menghadir kan diri ke SEMINAR KEBANGSAAN  UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM dengan isu yang hangat iaitu : "NIKAH BAWAH UMUR : PATUT ATAU TIDAK"

hmm tajuk mg la isu semasa yang diperkatakan kini..adanya seminar ini sebab wujudnya kes yang berlaku di mahkamah yang kini kian lame semakin bertambah permohonan kebenaran bernikah yang dibuat oleh orang awam tuk berkahwin di bawah umur..sebab pemohon2 ni masih bawah umur ag la...

seminar ni dihadiri oleh ahli akademik dan kebanyakan dihadiri oleh ketua Hakim Syarrie Mahkamah Syariah seluruh Malaysia, ada juga pegawai2 syariah, pengamal undang-undang, wakil dari Sisters in Islam, n tak ketinggalan gak student2 undang2 dari pelbagai universiti..aku pergi bawah tiket student la..lau tak mane nak masuk seminar2 camni..

seminar ni adalah anjuran dari PERSATUAN PEGAWAI SYARIAH dgn kerjasama JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH MALAYSIA..
 biasala..lau ade sminar2 camni kebanyakan orang yang attend mestila akademik, ade maklumat, ade pandangan tersendri, dan kalu ade yang bertanya tu sebenarnya bukan tak tau,.cume mahu tahu pandangn yang berbeza dari pihak yang berbeza yang berlatarbelakang berbeza....

target="blank"
ade 4 kertas kerja yang dibincangkan..antaranya gambar yang diupload tu la...
dibincangkan oleh org yang berbeza dan dari sudut yang berbeza..
aku mg berpuas hati..
seronok..sebab mg suka la nk g seminar2 ni..sebab tau ape isu yang terbaru..nape ia diperkatakan..
apa hujah nak pakai kalu org tanya kita pasal benda ni..
so ade la bertambah kekuatan aku tuk jawab benda2 camni lau org tanya...


nota tangan :
-nak kupas satu2 t kertas keje tu  tuk disharekan maklumat ini..tapi kemudian..
-bersiap2 mau pulang ke rumah..
-RUMAH>..AKU DATANG...!!!


5 comments:

mR.sYaH said...

mcm best je seminar ni.. hehe..

Mamamya said...

dah lama akak x join apa2 seminar sejak b'rumah tangga ni....seronok kan sekali sekala menambah ilmu....

aliefcmoi said...

hamboi~~ bukan main lagi..jgn pulak awk yg nikah awal..hehehehe...gurau je..hye org di sana..saya alief..jom kenal2..ni blog sayaa--> http://aliefcmoi.blogspot.com/.. jgn lupa dtg terjah dan follow k..jgn lupa follow..huhu..i follow,u follow.huhuhu..^_____^

wahida said...

akak x setuju nikah di bawah umur..banyak negatif...tanggungjawab lebih besar bila dah ada anak nnt...kewangan harus stabil..bukan calang2 orang nak kemudi rumahtangga...sedangkan yg dewasa pun boleh bercerai, inikan pulak budak bawah umur...

pandangan akak saja....

shamsiah shamsuddin said...

mR.sYah : agak best la tuk tambah maklumat dan ilmu..

mamamya : lau ade akak nak join tak?

alifcmoi : thanks sebab sudi jenguk dan singgah di sini..
saya da kira nak masuk dewasa la..
kire tak le kawen bawah umur..
saya folow awak..

wahida :akak..saya pun sependapat gak ngn akak..umur muda2 ni sepatutnya dipenuhi dgn ilmu dan pembelajaran sepjg hayat..
tapi lau benda da jadi kdg2 kita pun kena benarkan gak diorng nikah bawah umur ni dgn kebenaran hakim..
tgk la pada sebab yang dipohon...
dan hakim kena la pastikan ianya dibuktikan barulah bg kebenaran...