Sunday, January 2, 2011

1 MUHARRAM dan 1 JANUARI

seperti mane yang org tau...semua org tau...
tahun baru biase cuti..1 jan je mesti cuti...cuti umum la katakan...
cam tu gak dalam bulan Islam..1 MUHARRAM..ade gak negeri2 yang amik sebagai cuti peristiwa..tapi tak semua negeri yang amik.
ape rutin yang org selalu buat pada tarikh ni?

1 MUHARRAM..
awal tahun baru islam
permulaan perkiraan hijrah..
doa akhir tahun akan dibaca lepas solat asar..
doa awal tahun dibaca pas solat magrib..
ade gak yang amik kesempatan tuk bace yasin secara jemaah...
ade gak yang berpuasa pada hari 30/29 zulhijjah dan 1 muharram sebagai amalan sunat menambah kebajikan tuk diri..
pastu ade certain tempat yang baut forum perdana hal ehwal ISLAM atau ceramah2 agama dan tajuk yang selalu mesti HIJRAH..pERUBAHAN...TRANSFORMASI...tu la yang selari biasenya...

1 JANUARI
awal tahun bagi kalender Gregroy atau Kalender qamariah..
cuti umum..semua negeri dan 1 Malaya ni cuti..
rakyat malaysia tak kira tua muda kecik besar dan semua golongan umur akan pergi ke dataran merdeka ke dataran kat negeri masing2 ke dataran mane2 je la tuk tgk bunga api freee..
ade gak yang sampi2 tgk asap je..sebab?jem tengah jalan..tak dapat cari parking..da lewat..so terlepas nak tgk bunga api..tgk asap je la ea..
pas dalam 5 min tu akan kelihatan org berpusu2 patah balik meninggalkan perkarangan dataran...
konon..nak balik cepat..
da rase tgk perarakan rakyat Malaysia  seperti hari Merdeka bila da jalan ramai2 camtu....hehehe
siangnya...
pusat2 hiburan, pusat2 percutian, shoping kompleks , pusat boling dan yang same waktu dengannya penuh la ngn umat manusia membanjiri kawasan ini sebagai mengisi masa lapang bersama ahli keluarga , teman2, kekasih hati dan sebagainya...
hmm lebih kurang gitu la senarionya zaman kini...

AKU?
1 MUHARRAM 1432 hijrah..aku takde ngn family..kat UKM menjalani latihan palapes..
tapi sambutan dan rutin2 dijalankan di markas bersama skuad2 dan anggota palapes bersama staf2 skongn dan jurulatih sekalian..
kami mengimarahkan dan meraikan kedatangan tahun baru di bulan ISLAM..
tapi aku tak update mase tu sebab laptop kat umh..ne bawak time latihan..
buat rezeki pade pencuri yang pecah bilik je time kitorng g latihan t..
tak nak rugi....

1 JANUARI 2011..tahun ini sekali lagi aku takde ngn family..terkilan gak bape tahun da tak bersama family time cuti2 ni..
aku g DATARAN MERDEKA..tgk bunga api..tgk gelagat manusia..takde la excited mane..
cume gamam jap tgk bunga api meletus atas kepala..
terbayang lau la bunga api tu cam bom mase perang...
SUBHANALLAH..tak terjangkau dek akal aku,,takde kot rase nikmat da idup aman dan sentisa di bumi sendiri...
balik bilik lebih kurang kul 4...sebab jalan jem..ae road block ag polis buat...cam2 la..kete ramai..moto pun ramai...
tdo jap..
bgun..walaupun cuti tapi aku tak cuti...
pagi tu aku ade kelas...
pi kelas dari kul 9 sampi kul 1....
mg tak rase cuti la...
sekolah je....

malamnya..
jalan2 sekejap kat PAsar Malam UpTown JALAN  REKO..
jalan2 cuci mate..igt nak jalan2 je..sat ag member aku beli pet..dia beli kure2...
ni gambo dia..
 ni tempat tinggal mereka
 ku namakan FAHMI(jantan) dan SAFEE(betina)
 SAFEE malu2..nyorok2..FAHMI aktif le..nak jalan je kejenya..
FAHMI mg la aktif..tglkan SAFEE yang tersipu2 malu..

tahun baru..ade teman baru...hehe..seronok rupenya tgk binatang ni sorang2..
tambah2 aku mg duk 1 bilik sorang...
tersenyum n hati hepy seketika melihat gelagat SAFEE n FAHMI....
ni semua sebab pengaruh bola sepak la ni..
tak pasal2 name diorang jadi mangsa..
nasib la kan..
lau tak takkan nak igt sejarah kemenangan MALAYSIA dalam PIALA SUZUKI AFF..

cukup sudah setakat tu...
ape org buat time ni dan ape yang aku buat..
sekadar berkongsi..

nota tangan : 
-tahniah buat skuad bola sepak Malaysia pasukan HARIMAU MALAYA kerana menjuarai Piala Suzuki AFF..
-maaf elia..amik name bf hang yang org duk minat  la ni..
-maaf gak safee..name kamu jadi mangsa...


4 comments:

mR.sYaH said...

haha.. tahun baru sy abis dgn tgk citer korea jelah.. tak tgk pun bunga api.. hehe.. comellah kura2 tu.. namapun best .. heheh..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

selamat tahun baru

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

shamsiah shamsuddin said...

mr syah :tq..nak layan cite korea gak tapi takda mood..da mule sekolah..layan tesis je..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o : terima kasih kerana singgah dan jenggah.,selamat menjalani hari2 mendatang..

bujang susah : salam kembali..
terima kasih kerana sudi jengah dan singgah..
terima kasih bagi link tutor berbloging..
terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat gak..
terima kasih jadi follower saya..

moga kalian sentiasa diberkati dan dipermudahkan segala urusan..