Tuesday, July 19, 2011

update : episod 3

assalammualaikum dan salam sejahtera...
masih mau terus bercerita..
kali ni cite abah sakit...

abah mula sakit2  stat aku sibuk2 nak exam final sem aritu..
tapi mak dan abg telah rahsia ngn aku sampai aku abes exam..
da abes exam tul2 baru aku tau yang abh sakit teruk..
abah sakit hati..hepatitis..
so bermula dari saat itu, abg dan mak akan berulang alik ke hospital melaka dan kem terendak tuk buat rawatan abah,,,
bermula dar saat itu juga tubuh abah mulai berubah..
abh yang dulunya gagah perkasa kinu kurus kering da..
mg ketara perubahan abh..
1st time jumpe abah..gugur air mata..
tak sangka..
tai seperti yang shams selalu kate..ade perkara yang kita tak nak dalam hidup ni kadang2 mg kita takleh nak elak..nak tak nak kita kena hadapinya jugak walaupun rasanya tak best, rasanya perit, rasanya susah...

sepanjang abah sakit ni,,
mg byak la kesan pada family kami..
abg la terkejar2 dan kadang2 terpaksa bercuti semata2 utk menguruskan abah..
time abah kat hospital, mak la yang menjadi peneman setia selaku isteri yang sentiasa di sisi suami..
abg pulak tdo kat umh pakcik kat melaka dan kadang2 tdo kat kereta je...
kenapa melaka?
sebab kat Kluang takde pakar hati..hanya di Melaka sahaja ade pakar hati yang boleh merawat abah..

mase dapat tau abah sakit ni,terpk la ape punca...
last2 doctok kate mungkin kesan daripada perkhidmatan abh dulu sebagai medical oficer dalam tentera...
sebab hepatitis ni boleh dapat melalui jangkitan dalam darah...
selepas daripada tu, satu family la kena medical chek up..
alhamdulillah semuruh ahli keluarga ku da bebas dari penyakit ni..
cuma kau je yang tak pi cek ag...
bukan takut atau tak mau pi, masalah masa...
t ade mase aku pi la cek..
insyaALLAh takde pape...

nota tangan :
sebak a cite pasal abah...

4 comments:

mykhalis said...

semoga segalanya bertambah baik.. InsyaAllah

Qaseh dalia adelia said...

pergi cek secepat mungkin ye

hamzah ian said...

insyaallah..

shams said...

cik khalis : insyaAllah..amin..

qaseh : ye bek, t saya akan g cek...

hamzah : insyaALLAH..