Wednesday, July 27, 2011

update : episod 6

kisah HARI KEJADIAN : HARI PENTAULIAHAN DIRAJA PALAPES IPTA KE30

setelah berhempas pulas,
setelah berpanas berhujan,
di padang kawad itu,,,
akhirnya hari yang dinanti sudah tiba la masanya...
finally hari ni aku dan 1108 kadet dari seluruh IPTA seluruh Malaysia ditauliahkan sebagai LEFTENAN MUDA..
dapat la merasa satu paku atas bahu...

tak larat nak cite da.. meh layan gambo...
target="blank"

target="blank"


target="blank"



ni gambar my family plak...

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"

target="blank"


harap gambar tu cukup tuk menceritakan segalanya...
biarlah gambr yang menceritakan segalanya...
chewah...

tapikan ade benda yang aku tak baoe nak berkenan la mase hari tauliah ni..sebab ni..

Aku kecewa jugak la Universiti aku sebagai tuan rumah penganjuran Istiadat Pentauliahan Diraja Palapes IPTA 2011 Ke-30 Di UTHM kali ini mendapat imej buruk. Kenapa aku kata imej buruk?

  1. acara mula pukul seawal 7.15pg(ibu bapa kena hadir), baju cadangan baju batik harus di pakai pada surat jemputan. Tetapi bila aku dan family aku sampai ja, tempat duduk dah penuh, bayangkan ibubapa aku datang jauh-jauh kena berdiri untuk tengok perbarisan adik aku(4jam kot). Bukan family aku ja, ramai lagi ibu bapa yang kena berdiri.
  2. Dan bila dah abes ja acara Sultan Johor balik/prepare untuk pentauliahan dalam dewan plak. Ibu bapa terpaksa berjemur lagi ditengah panas untuk naik bas ke dewan. Aku nak blame kat polis yang mengawak lalu lintas, sebab depa tah hapa-hapa bagi arahan, bas tu boleh ikut shortcut dia suh bas tu pusing ikut jalan jauh. Aku berangin ja bila tengok ibubapa berlari-lari nak masuk dalam bas sebab tak tahan panas masa tunggu bas.                                                         
  3. Dan apabila sampai ja kat dewan, aku ingat dah boleh tengok adik aku, rupa-rupanya dewan tak dibenarkan masuk dan ibubapa dibekalkan skrin LED besar di luar dewan untuk tengok anak-anak depa terima skroll dari Sultan Johor. Sangat tak logik.
  4. Dah settle semua, sepatutnya ibubapa dah boleh balik ke tempat parking kereta dengan bas UTHM but di beri alasan bas di sediakan pabila waktu tertentu sahaja. Dan keluarga aku terpaksa la jalan dalam 1.5km(aku ok kot, ayah ngan mak aku ar kesian) untuk dapatkan kenderaan kami. Aku asalnya nak jalan sorang2 p ambik kenderaan, tapi jalan kat dalam Universiti banyak tutup so kalau mak n ayah aku tnggu pn xguna aku mmg xleh p ambik depa kat kawasan dewan.
ni luahan rasa penulis..
sebagai wakil kepada ibu bapa..
aku tak tau pun pasal ni..
sebab aku dalam baris..
mane nak tau..
ni aku jumpe bile aku bace blog dia..
mg aku sendri tak nafi hati melonjak nak jumpe family tapi masa sgt la takde..
jadi ni la sebagai share kat sini..

nota tangan :
-rase sedih, dan indu plak kat zamnan kadet...seyes..berlinang air mata time kuar padang kawad, terutama bile jurulatih sendri salute hormat kat kite..ish..sob2...sedih seyh,..

6 comments:

Syafiq Salim said...

bgus gak awak share dari blog lain...
it realiti, sy bertugas kat dewan watikah jga bowler slps pg tu jga snjata... nmpk kebajikan ibubapa terabai..

nsib baik kat satu ade pameran yg best2, kalau tak mmg double gagal laa uthm... btaw, 1st time... its oklah... :)

Ieyda Achieda said...

okei ; dah tawu dah nape ilang ; hee

^^,

mykhalis said...

wahhh.. girl in uniform?? lagen wait for it... dary..hehe

shams said...

syafiq : erm saya yang dalam baris pun memang da terpk pasal ibu bapa..sebab mase seblum ari jadi ag da tanya kat management pasal kebajikan ibubapa..
memang zero la UTHM punya kebajikan tuk family..
berbeza mase tauliah kat UTM 2009 yang tu mg superb...
ibubpa terjaga, ade makan, ade penginapan, le masuk dewan watikah dan lain2 ag...
saya prefer tauliah UTM 2009 tu yang terbaik....

ieyda: heee....

cik khalis : hehe...hanya mampu tersenyum...

MR. SYAH said...

wah.. tahniah untuk awak..


sepatutnya ibu bapa xleh dilayan mcm tu...

Sansan Onwan said...

kasihan luahan hati.apapun selamat hari raya n tahniah dah tamat latihan.