Wednesday, July 27, 2011

update : episod 5

assalammualaikum dan selamat sejahtera....
kembali lagi dengan sambungan cerita...

kali ni.. KISAH HARI-HARI TERAKHIR SEORANG KADET

sudah berpenat lelah selama lebih kurang 3 minggu berkampung di UKM menjalani latihan lanjutan palapes,
maka,
pada 27jun 2011, aku dan skuad2 ku bergerak la ke Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) atau lebih dikenali sebagai UTHM kini atau korang ag senang nak tau dulunya KUITHO....
susah sgt nak remind....



hari ni,27 jun 2011 aku dan skot2 ku sekalian bersama kadet pembantu,jurulatih semua bergerak la dari UKM dalam jam kul 8 pagi..
sampi kat UTHM lebih kurang jam 12 tengah hari...
sampi2 kami diberi taklimat oleh RSM yang terchenta PW1 Abd Rahim Mat HAshim
PW1 Abd Rahim Mat HAshim

bangga la weyh ade RSM cam dia..sgt bersyukur...
hmm dapat arahan dalam kul 3 siap2 tuk persiapan cek pakaian di padang kawad yang melibatkan seluruh IPTA...
wah..seb bek la semua persiapan da buat...
so dengan hati dan muka yang cool kami menurut arahan yang diberi...

UKM, kami yang paling awal sampai tuk cek pakaian...
alhamdulillah...samapi awal balik pun awal..
ok la kan..
leh rehat sikit2...

pulang2 buat persiapan..baju kena anta dobo sebab da pakai kan...
pastu kumpul kat tempat makan tuk aktiviti seterusnya...

hari kedua 28jun 2011- hidup sebagai kadet diteruskan..
latihan kawad..
jam 0630 pagi da mesti pacak kat padang kawad..
jgn tanya nak bngun kul bape, nak makan kul bape, nak gerak kul bape..
yang penting jam 0630 mesti da ade kat padang kawad dan stat tuk latihan berkawad..

cam biase la kawad,mula2 kawad statik, kawad senjata, n last sekali kawad penyatuan...
best..walaupun penat layan kan je..
da last2 kan..

pas kawad, malam pulak latihan pengurniaan watikah kat dewan watikah..
so kire sepanjang ade kat sane ade je la aktiviti yang tak putus..
mesti ade pengisian..takdenya dapat duk saje..
aktiviti full ok...

cam tu la rutin hari setrusnya sampai hari tauliah yang sebenar...
pastu  ade gak dalam 1 ari tu kire kawad pagi pastu terus ambung acara pengurniaan watikah..
time ni mg tak cukup nafas sgt..sgt letih ok..
tapi alhamdulillah penat2 pun still leh carry on lagi...
pastu malam nya ade pulak MALAM MESRA PEGAWAI KADET..
pada malam ni semua kadet dari IPTA masing2 akan mempersembahkan persembahan..
so malam ni kire malam pesta muda mudi la..
tapi time takde la leh rehat sgt..
setakat nak release otak leh la...

pastu pengisian lain sepanjang pentauliahan diraja ni adalah  program JIWA MURNI
program ni kire cam OPKIM atau operasi khidmat masyarakat
yang mana kadet dari ipta akan pergi ke komunit dan masyarakat setempat tuk membuat aktiviti kebajiakan seperti gotong-royong.
cam UKM kami kena pi FELDA AIR HITAM...kami kena bersihkan masjid dan kawasan perkuburan.
hmm tak sangka plak kami berkerjasama dengan askar jurutera dari KEM Mahkota kluang yang same2 ngn kami tuk jayakan program ni...
mase program ni kami bersihkan kawasan kubur, cat kubur, basuh kubur, n touch up la kubur tu nampak menarik sikit..(haha cam menakutkan je..)...


pastu malam nya ade plak FORUM PERDANA HAL EHWAL ISLAM..
hm bayang je la lau siang da penat, malam duk dgr ceramah..pe yang jadi?
heee...majoriti tdo semua kadet2 ni...
tapi rasanya tu rakaman je..bukan live pun..
lau live ye la kot semua orang segar..
hehe..giler publisiti....

camtu la hidup kami kat UTHM sepanjang 2minggu...
pagi2 kawad sampi la petang
malam2 lat dean watikah
lau siang kawad ngan watikah sekali,
malam2 persiapan, kilat kasut ramai2, cek pakaian n penyampaian amanat dan pesanan oleh jurulatih masing2 la...
pastu baru la tdo..

camtu je la rotate aktivitinya...

nota tangan :
-hari2 terakhir tu sangat bermakna...
tak mungkin saat tu berulang kembali pada masa akan datang,..





3 comments:

admin said...

tahniah puan...
be a great officer... :D

seorang pemimpin yang bagus ialah yang pemimpin yang pandai jaga orang bawahan....

thanks sudi komen, sy ingt nk wat part dua pasal fitik tauliah... tpi dah xpired...

pn still bt ag wlaupun dah 2minggu berlalu...hehe :D

shams said...

admin :

terima kasih sudi singgah..
saya baru nak update..
da lame sgt tgl..
so sepatutnya cerita pasal lain tapi cite la pasala pe yang jadi sebelum ni..

be a great oficer?hehe..insyaALLAH..

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu