Wednesday, March 23, 2011

jpa oh jpa....

assalammualaikum dan salam sejahtera...
apa khabar?
moga sihat sentiasa di dalam lingkungn rahmat dan nikmat ALLAH..

baru hari ni nak post entry...
biase la kan demam buatkan malas nak pk n guna otak...
sedang kembali pulih..

di sini nak cite pasal..
JPA oh JPA...
tau ke ape tu JPA?
JPA is stand for JABATAN PERKHIDMATAN AWAM..(ea ke?)ea kot..
arini rabu..
ade satu taklimat tuk pelajar tajaan JPA..kat KETAMS(kompekls tun Abdullah Muhammad Salleh kat ukm).
igt malas nk pi..
sebab badan lemah giler..sakit kepala..hidung berhingus..batuk tak sudah...
tapi..sbg amanah dan tanggungjawab gagahkan gak la pi dgr taklimat ni...

biase la bile ade taklimat tuk pelajar tahun akhir ni mg kelam kelibut sikit la..
semua org rebut2 nak tanya tu nak tanya ni...
tapi lau suh g JPA masing2 cam haram tak nak pun jejak kaki kat Putrajaya tu...

rupenya byk ag benda yang aku  tak settle ngn JPA ni..
igt abes stdy bulan 4 ni abes da la kan..
owh my...
tidak sama sekali..
KAMU ADALAH TERIKAT DI BAWAH JPA DAN SPA...
melainkan kamu telah membuat PELEPASAN KONTRAK, anta surat pENANGGUHAN TUK BERKHIDMAT dan lain2 seperti yang tertera dalam perjanjian...
geng2 yang duk dekat2 aku tu terkejut beruk la bagai..
aku?steady ag..sebab da bace agreement mase sign kontrak ngn jPA ni..
so no matter la..
terima kasih sagt2 kat cik ke puan ntah tapi yang penting nama dia ammalia bt kassim la..
sebab dia remind benda2 ni ..
dia suh anta borang pengesahan tamat pengajian dalam masa 30 hari dari tarikh tamat belajar...
dia suh anta bukti permohonan jawatan dalam spa..
tang ni..
ade konfius la sikit..
sebabnya..
setau aku..
lau nak apply spa mestila ade  sijil n transkrip degree...
hmm
pastu berlaku la cross section ques time tu...
tapi takde la tegang sgt..
finally
ade pun kate putusnya....

so jgn la ingt sape dapat jpa ni leh suke2 je tak nak lapor diri..
t kena saman gantirugi baru tau,..
kalau tak lapor t kena bayar ganti rugi...
klau lewat lapor dari tarih yang ditetapkan pun kena tindakan gak..
kalu itu...kalu ini...
dan kalau2 yang tertera dalam perjanjian..

so byk la gak input yang dia bg tadi...
sgt bersyukur sebab aku gagah gak datang ke sini tuk dgr..
kurg2 aku igt ape benda nak buat pas abes ni..
tq la kat JPA sebab taja saya hampir 3 tahun ni...


nota tangan:
-sibuk ler nak cari borang yang pelbagai tu...

2 comments:

kusiberjalan said...

T..T xpernah dapat jpa walaupon dah mohon beribu kali..ceh! walhal baru 2 kali jer mohon huhhuh

shams said...

kusiberjalan : utk pengetahuan kamu hampir setiap tahun JPA terima dekat 10 000 legih permohonan dari kalangan org yang layak mendapat..
so usaha la lagi k..
lau fail n dia suh bt rayuan try je isi rayuan tu...
ramai gak member yang bt rayuan dapat at the final...