Sunday, April 18, 2010

tak rancang pun

aku balik kg sat jumaat lepas..
memang tak de plan pun nak balik..
kamis pas abes exam aku dapt msg dari akak2 kos say goodbye coz diaorang balik kg samapi la ahad..i just say ok n take care ya to all my sis...

kamis malam yang sangat membosankan..mentang2 sok takde exam memang jadi malas la jawabnya nak bace buku..huhu,..ni memang tak leh nak elak..
then aku habiskan mase tgk n bace blog org je la..

pagi jumaat..aku tersedar awal..so buatla ape yang patut..sampai subuh la aku tak tdo..lepas je subuh aku pun mengemas la bilik yang tak bape nak kemas..kemas baju2..bapooookkk la banyak baju aku rupenya,..(hmm perempuan memang banyak ke baju mereka)..cam tak caya ak aku baju aku leh banyak camtu...
huhu..

siap je kmas kul 7 suku pagi..sambil2 mendgr hotfm..tiba2 aku teringat plak kat ma ngn abah,..so ape lagi andi ngn siap2 terus cam org nak g jalan..hehe...
pastu denagn lupa nak breakfes aku terus la g ktm nak balik kg..huhu..mg keje giler la aku ni..

tiba2 mase dalam perjalanan aku lupe yang pudu kan tengah renovate so aku kena g stadium bukit jalil..tak kisah la sangat just nek tren je..ape ade hal..

sampai kat bukit jalil , kesabaran aku diuji dgn pelbagai dugaan,sabar je la jadi manusia ni..walaupun hati aku da panas time tu..

sampai kat bukit jalil aku tak le nak touch kuar dari stesen tau..aku pun tnya la akak tu cara baik dan penuh bersopan..akak tng ni mg takle ke?camne saya nak kuar..agpun saya nak guna balik kad tng saya ni..tak pasal2 aku kena maki ngn akak tu..siut tul..pagi2 lagi aku tak brekfes ag kena makan maki hamun ko wahai kakak..hmm sangat bengang la time tu...seb bek ko org tua..lau tak ish mg kena balik ko kat situ...

dgn hati yang kecewa aku pun terus berjalan samapi ke terminal sementara..sampai situ ade la pakcik ulat tiket ni nak amikkan aku tiket la kononnya..tapi aku da kate nak naik bas ape..leh plak dia bawa kau ke ntah ape2 syarikat bas yang aku sendiri tak pernah naik n tgk bas tu kat tempat aku..aku pun lari la g cari bas yang sepatutnya..
pastu pakcik tu pakse aku bayar palkk tiket tu..sori la pakcik..tu bukan urusan saya,,saya da cakap nak naik bas ape tadi..asal pakcik nak cari untung lebih plak dgn tipu saya..cam la saya tak tau prosedur nak beli tiket kat sini...maaf la pakcik...ni semua gara2 akak tu la....PAKCIK SAYA MINTAK MAAF>>say tak berniat pun nak ckp gitu klat pakcik..tapi pakcik buat hati saya makin panas...jgn la tipu org2 cam saya ni ag pakcik....

aku pun terus la g cari bas yang nak ke kLUANG tu..then sampai kat bas aku cakap ngn PR(public relation..keje dia cek bas) aku cakap la nak letak beg aku kat luggage..pastu dia cakap bawa nek je la..org tak ramai..haahla ko..mg la org tak ramai..beg aku berat la bro..aku nak letak kat bawah je..pastu dia kate la.."tak le bukak sendiri ke?" kau pun jawab la.."la lau camtu bek tak ya datang keje lau setakat nak cek tiket je..bagila khidmat sikit pada pelanggan.." dengan bengang dia pun turun..tapi time tu aku da bukak luggage tu sendiri da,,.aku cakap kat dia "takpe la bang,..saya da bukak sendiri da,,g la cek tiket..jgn sampai double seat sudah.." dia tgk aku terkebil2..sat ag memang masin plak mulut aku..ade org tak dapat tempaty duduk..huhu,..amik la ko bang..len kali baut la keje elok2...

memang panas la hati aku ngn org2 sebegini..aku bukan ape..bukannya aku tak pernah buat keje syarikat bas ni..aku tau la ape sangat la tugas sebagai PR atau ulat2 tiiket ni..tak ya la nak bohong aku...

akhirnya aku selamat samapi kat kluang daklam kul 1 lebih la..then call my ma..terkejut mak dgr aku balik tetiba je..aku pun lupe nak btau yang aku balik kan..hmm nak buat camne..tak rancang ..aku tau lau nak balik gerak je la...

hari yang cukup menguji kesabaran ku..

kepada kakak yang maki hamun aku..apakcik yang tipu jual tiket kat aku..n abg pencek tiket bas yang malas..aku minta maaf kat korang k..sebab aku tak reti nak marah org..just menjawab je..moga ALLAH terus memberkati pekerjaan kamu..maafkan saya wahai org2 tersenarai di atas...

3 comments:

Fathi Adha said...

salam..

sy tak taw pon awk ada blog jugak...
dah berbulan2 blog ini wujud...
baru skrg taw..

nice jugak entry dlm ni...
tp tak larat nk bace semua... just selected entry je bace.... nanti klu sy copy entry awk utk blog sy boleh tak...

:)

gud luck exam jugak..

shamsiah shamsuddin said...

hmm..sila2..amik la..ilmu milik ALLAH tuk semua makhluk tas dunia

Fathi Adha said...

okey... thanks..

mintak izin dlu, sbb ilmu itu perlu ada keizinannya...